Gemeente Terschelling


Uitleg procedure "Hout op het strand"

Afgelopen week is er hout van een schip geslagen. Dit hout is op Terschelling aangespoeld.

Op dat moment treedt de Wet op de Strandvonderij in werking. Gebleken is dat niet voor iedereen duidelijk is wat dit betekent. Vandaar deze korte uitleg van de strandvonder.

De Minister van Binnenlandse zaken heeft de burgemeesters van de kustgemeenten aangewezen als strandvonders. De strandvonder is verplicht aangespoeld materiaal, zoals het hout, veilig te stellen. Het hout blijft namelijk eigendom van de eigenaar totdat deze het hout vrijgeeft. Dit is geregeld in de Wet op de Strandvonderij. Op grond van deze wet zijn jutters verplicht het gejutte materiaal op te brengen. Op Terschelling kan dit gebeuren bij de hulpstrandvonder, de heer Jort Haan op Baaiduinen 4. De strandvonder (burgemeester) zoekt uit wie de eigenaar van het materiaal is en doet navraag of deze het hout vrij wil geven. In dat geval zal het hout worden verkocht en zal de opbrengst (na aftrek van kosten) onder de vinders worden verdeeld. Als het hout niet wordt vrijgegeven dan betekent dit dat de eigenaar het hout terug wil hebben. In dat geval zal door de strandvonder een vergoeding/bergloon worden uitonderhandeld.

Voor de duidelijkheid hout uit zee opgevist valt niet onder de Wet op de Strandvonderij. Dit hout moet bij de douane worden aangebracht. Dit kan via een douaneagenten zoals Kühlman of Nesta uit Harlingen. De douane heeft de betrokken scheepseigenaren hier reeds over benaderd.