Ingezonden persbericht
De PvdA Statenfractie van de Provincie Groningen heeft naar aanleiding van een Volkskrant artikel op 21 december j.l., vragen gesteld aan het College van Gedeputeerde Staten. Deze treft u hierbij aan:
Aan het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Groningen
Betreft: schriftelijke vragen n.a.v. een artikel in de Volkskrant
Appingedam 21 december 2011
Geacht college,
"Blekers voorbeeld-natuurgebied kreeg een miljoenen subsidie" kopte de Volkskrant op 21 december 2011 boven een artikel over het Groningse natuurgebied Reiderwolde bij Blauwe Stad. In het artikel wordt gesuggereerd, ik citeer; "dat dit natuurgebied zeker 10 miljoen euro aan gemeenschapsgeld heeft gekost. Europese, landelijke, provinciale en lokale subsidies die terecht zijn gekomen bij twee schapenboeren die eigenaar zijn van het gebied", einde citaat. Verder valt te lezen dat er zou zijn gerommeld met de waarde van de grond; dat als gevolg daarvan 170 duizend euro extra subsidie aan boeren is gegeven; dat boeren 80% van de waarde bij de provincie mochten declareren als zij de gronden omvormden tot natuur; dat Staatsbosbeheer terzijde werd geschoven ten faveure van boeren.
De fractie van de Partij van de Arbeid heeft n.a.v. dit artikel de volgende vragen;
1. Heeft het college kennis genomen van dit artikel?
2. Kan het college aangeven of de beweerde miljoenensubsidie is verstrekt, en zo ja door wie deze subsidie(s) is/zijn verstrekt en hoe deze subsidie(s) is/zijn samengesteld?
3. Is het juist dat de verstrekte subsidies zijn toegekend aan een beperkt (naar verluidt twee) agrariërs, terwijl de indruk, bij onder meer Provinciale Staten is gewekt dat de subsidies zouden worden toegekend aan een grote(re) groep agrariërs, al dan niet in verenigingsverband?
4. Is er gerommeld met de waarde van de gronden, zijn er verschillende taxaties gemaakt en is ten gunste van de aanvragers de meest gunstige waarde als uitgangspunt genomen?
5. Is het college bereid inzicht te geven in de ambtelijke adviezen, de besluiten van GS en de taxatierapporten die aan de subsidieverstrekking ten grondslag hebben gelegen?
6. Klopt het dat er druk is uitgeoefend op ambtenaren, in de zin dat ambtenaren ertoe zijn aangezet om standpunten c.q. adviezen te herzien, te wijzigen of in te trekken?
7. Is het college bereid een uiteenzetting over het besluitvormingsproces van de totstandkoming van de besluitvorming te geven en dit in een brief aan Provinciale Staten weer te geven? Zo ja, op welke termijn kan deze brief tegemoet worden gezien?
Met vriendelijke groet namens de fractie van de Partij van de Arbeid,
Bert Dieters
Ingrid Mortiers
Brunie Batterman.
---