Raad van State


donderdag 22 december 2011
Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Raalte van het bestemmingsplan 'De Flierefluiter, Raarhoeksweg 49'. Het plan legaliseert een al bestaande speel- en recreatieboerderij aan de Raarhoeksweg in Raalte. Twee omwonenden en twee agrarische bedrijven zijn tegen het plan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De omwonenden vrezen geluids-, parkeer- en verkeersoverlast en aantasting van het landschap. Ook verzetten zij zich tegen de horecamogelijkheden bij de boerderij en de evenementen die daar mogen worden georganiseerd. De agrarische bedrijven zijn vooral bang dat zij in hun bedrijfsvoering worden belemmerd. In afwachting van een definitieve uitspraak op hun beroep, verzoeken de omwonenden en de bedrijven de Raad van State het plan voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201109696/2) Zitting over de weigering door de burgemeester van Enschede om adresgegevens bekend te maken. Het gaat om adresgegevens van kandidaten die op kandidatenlijsten voor de verkiezingen van de leden van de gemeenteraad in 2006 en 2010 stonden. Een inwoner van Apeldoorn had op grond van de Wet openbaarheid van bestuur om openbaarmaking van de gegevens verzocht. De rechtbank in Almelo verklaarde in oktober 2011 een eerder beroep van de man gegrond en bepaalde dat de burgemeester de gegevens alsnog openbaar moest maken. De burgemeester is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en is daartegen in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van een definitieve uitspraak op zijn beroep, verzoekt hij de Raad van State de uitspraak van de rechtbank voorlopig te schorsen. Hierdoor zou hij de adresgegevens voorlopig niet openbaar hoeven te maken. (zaaknummer 201112278/2)

10.30 uur

Zitting over de vaststelling door provinciale staten van Groningen van het inpassingsplan 'Wegomlegging N355 (Noordhorn-Zuidhorn). Het plan maakt het mogelijk de bestaande N355 om Zuidhorn heen en dóór Noordhorn aan te leggen. De weg loopt nu nog dóór Zuidhorn. Een aantal inwoners van beide plaatsen en twee agrarische bedrijven zijn het niet eens met het inpassingsplan en komen daartegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden onder meer dat provinciale staten een milieueffectrapport had moeten opstellen waarin de gevolgen voor het milieu in kaart zijn gebracht. Verder vrezen ze geluidsoverlast en aantasting van een weidevogelgebied in de buurt. (zaaknummer 201106311/1)

12.15 uur

Zitting over de boete die de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft opgelegd aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Het gaat om een boete van EUR 9.500. De minister heeft de boete op grond van de Wet arbeid vreemdelingen opgelegd na een controle van de Arbeidsinspectie in het Amphia Ziekenhuis in Breda. Bij die controle werd geconstateerd dat een Iraanse vrouw gedurende een paar weken in de zomer van 2006 in het ziekenhuis co-schappen had gelopen voor haar studie Tandheelkunde aan de Nijmeegse universiteit zonder dat zij over een werkvergunning beschikte. De rechtbank in Arnhem verklaarde in mei 2011 de bezwaren van de universiteit tegen de boete ongegrond. Desondanks heeft de rechtbank de universiteit een schadevergoeding toegekend, omdat de procedure te lang heeft geduurd. De universiteit vindt dat de boete helemaal van tafel moet en komt daarom tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201106847/1)

14.30 uur

Zitting over het besluit van de burgemeester van Kerkrade, waarbij is besloten bestuursdwang toe te passen tegen een inwoonster van de stad. Volgens de burgemeester heeft de vrouw de Wet wapens en munitie en de Opiumwet overtreden. Daarom heeft hij besloten dat de woning van de vrouw aan de Pannesheiderstraat voor maximaal 12 maanden moest worden gesloten. De vrouw is het niet eens met het bestuursdwangbesluit en komt daartegen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van een definitieve uitspraak op haar hoger beroep, verzoekt zij de Raad van State het besluit voorlopig te schorsen. De rechtbank in Maastricht verklaarde in november 2011 een eerder beroep van de vrouw ongegrond. (zaaknummer 201111870/4)