Politie Utrecht

Persberichten Heuvelrug, 11.30 uur

Utrecht, 22-12-2011

Gewond

VEENENDAAL- Op donderdag raakte en bromfietser zwaar gewond nadat hij tegen een aanhanger was gebotst.

Omstreeks 07.15 uur reed een 53-jarige bromfietser uit Veenendaal over de Accustraat. Hij zag kennelijk een stilstaande aanhangwagen over het hoofd en botste hier tegenaan. De man brak hierbij zijn arm en liep een hoofdwond op en werd vervoerd naar het ziekenhuis.

Zakkenroller aangehouden

WIJK BIJ DUURSTEDE Op woensdagmiddag werd een zakkenroller aangehouden.

Omstreeks 12.30 uur liep een 59-jarige vrouw uit Leersum in een supermarkt aan het Madelinushof. Ze passeerde een man en een vrouw, waarna ze merkte dat haar portemonnee was verdwenen. Ze rende achter het stel aan en schreeuwde om hulp. Het personeel van de winkel wist ze staande te houden. De politie werd gewaarschuwd en het bleek dat de portemonnee van de vrouw in de zak van de man zat. Deze 26-jarige man uit Rotterdam werd aangehouden. Hij heeft een dagvaarding uitgereikt gekregen.

Inbrekers aangehouden

RHENEN- Op woensdag werd een vermoedelijk inbreker aangehouden. Omstreeks 19.00 uur kreeg de politie de melding dat verdachten personen op een dak liepen bij de Beukenlaan. Een ander persoon stond op de uitkijk. Agenten gingen direct ter plaatse en zagen drie personen hard wegrennen. Een 18-jarige man uit Ede kon worden aangehouden en naar de grond gewerkt. Onderzoek wees uit dat bij de Lupinestraat gepoogd was in te breken. De politie zet het onderzoek voort naar de andere twee mannen.

Kluisjescontrole

WIJK BIJ DUURSTEDE Op dinsdagmiddag hield de politie in samenwerking met een school en Bureau Halt een kluisjescontrole.

Tussen 10.15 uur en 11.45 uur werd op een school aan de Middelweg Oost een kluisjescontrole gehouden. Deze controle was met name gericht op vuurwerk, maar er werd ook gecontroleerd op andere strafbare feiten. Er zijn ongeveer vijfhonderd kluisjes gecontroleerd. Er werd niets aangetroffen.

Extra controles op vuurwerk

Voor de jaarwisseling gaat de politie in samenwerking met gemeenten en bureau Halt, extra controleren op het te vroeg afsteken en het in het bezit hebben van vuurwerk. Het doel van deze actie is, om de vuurwerkoverlast zoveel mogelijk te beperken en de veiligheid te vergroten. Ieder jaar gebeuren veel ongelukken met vuurwerk. Vooral bij jongeren gaat het geregeld mis.
Op 28, 29 en 30 december is een speciaal team van de politie actief, om vuurwerkoverlast te beperken en veiligheid te vergroten. De agenten in dit team nemen gedurende deze dagen de meldingen van vuurwerkoverlast voor hun rekening, om het dagelijkse politiewerk te ontlasten. Daarnaast surveilleren de agenten op locaties waar veel vuurwerkoverlast ervaren wordt.Samenwerking met gemeente en Halt

Legaal vuurwerk mag worden afgestoken op 31 december vanaf 10.00 uur tot 1 januari om 2.00 uur. Buiten deze periode sturen de politie en de gemeente jongeren die vuurwerk afsteken of vuurwerk op zak hebben naar bureau Halt. Daar kunnen jongeren rechtzetten wat zij fout hebben gedaan, zonder dat zij in aanraking komen met het Openbaar Ministerie. Alle jongeren die voor vuurwerkdelicten bij Halt terechtkomen, krijgen samen met hun ouders (tot 16 jaar) een gesprek en gaan een aantal uren aan het werk. Jongeren die schade hebben aangericht met vuurwerk, doorlopen een traject van drie gesprekken en een leeropdracht. Ook moeten ze hun excuses aanbieden aan de benadeelde en de schade vergoeden.
Controle tijdens vuurwerkverkoopdagen

Op 29, 30 en 31 december mag iedereen van 16 jaar en ouder vuurwerk (max. 10 kilo) kopen bij erkende vuurwerkhandelaren. Goedgekeurd vuurwerk is altijd voorzien van een lont, een Nederlandse gebruiksaanwijzing en het opschrift 'Bestemd voor particulier gebruik'.Tijdens de vuurwerkverkoopdagen wordt bij verkooppunten regelmatig gecontroleerd op de naleving van de voorschriften rond brandpreventie, brandbestrijding, opslag en verkoop van vuurwerk. De politie en gemeente treden samen streng op tegen overtreders.

Verdachte of gevaarlijke situatie? Bel 1-1-2!
Vuurwerk mag alleen afgestoken worden zonder dat er gevaar of overlast ontstaat voor de omgeving. Het mag dus niet afgestoken worden in de buurt van bijvoorbeeld ziekenhuizen, bejaardencentra en dierenasiels. Het mag ook niet afgestoken worden als van te voren bedacht kan worden dat er een gevaarlijke situatie kan ontstaan. De politie kan de hulp van oplettende burgers goed gebruiken. Belt u bij verdachte- en onveilige situaties met de politie via 1-1-2. Als u overlast ervaart van vuurwerk, neemt u dan contact op via 0900-8844. Indien u anoniem de politie wilt spreken, neemt u dan contact op via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.