Gemeente Barneveld


Meer ruimte voor mantelzorgers in het buitengebied van Barneveld

De gemeente Barneveld wil mantelzorgers in het buitengebied - letterlijk - meer ruimte bieden om langdurig zorg te verlenen. Op dit moment is dat alleen mogelijk via `inwoning'. De nieuwe regels, die door de gemeenteraad moeten worden goedgekeurd, zijn bedoeld om - onder voorwaarden - zelfstandige wooneenheden te realiseren met het oog op het verlenen van mantelzorg.

Het beleid van de Rijksoverheid is erop gericht om mensen die zorg nodig hebben en/of ouder worden zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen. De gemeente Barneveld onderschrijft dat beleid. Mantelzorg is hierbij van grote betekenis. Mantelzorg is vaak effectiever en voor alle betrokkenen minder belastend als de mantelzorger en de ontvanger van deze zorg in elkaars directe nabijheid wonen. De ruimtelijke ordening staat dat in veel gevallen op dit moment niet toe. De gemeente Barneveld heeft de afgelopen periode gezocht naar mogelijkheden om in het buitengebied situaties te creëren waarbij woningen zó kunnen worden aangepast en/of uitgebreid dat mantelzorg kan worden gegeven zonder dat sprake is van een bouwplan dat in strijd is met het bestemmingsplan.

Inwoning

In het bestemmingsplan voor het buitengebied staat dat woningen een maximale inhoudsmaat hebben. In het bestemmingsplan is vastgelegd dat binnen die inhoudsmaat één woning aanwezig mag zijn, bedoeld voor één afzonderlijk huishouden. In zo'n woning kunnen mantelzorgers inwonen. In de praktijk willen de beide huishoudens echter beschikken over een eigen keuken en een eigen badkamer. Vanuit het oogpunt van privacy is dat begrijpelijk. Daarmee ontstaan wel twee zelfstandige wooneenheden en dat is in strijd met het bestemmingsplan. De gemeente heeft gezocht naar mogelijkheden om binnen de kaders van het bestemmingsplan toch mogelijkheden voor zo'n zelfstandige wooneenheid te creëren.

Tijdelijkheid

Mantelzorg is in veel gevallen langdurig, maar heeft in principe een tijdelijk karakter. Woningaanpassingen hebben echter een blijvend karakter. Immers, als de mantelzorgsituatie is beëindigd, is en blijft de tweede woning nog aanwezig. De gemeente Barneveld heeft onderzocht of woningaanpassingen na beëindiging van de mantelzorgperiode kunnen worden verwijderd, maar vindt dat vanuit juridisch oogpunt discutabel en in de praktijk moeilijk of niet hanteerbaar.

Functieverandering

De gemeente Barneveld heeft onderzocht of het functieveranderingsbeleid een oplossing kan bieden. In het functieveranderingsbeleid is het mogelijk om op een locatie in het buitengebied bij beëindiging van de agrarische activiteiten overtollige opstallen te verwijderen en in ruil daarvoor, onder voorwaarden, een woning te bouwen. In het kader van de mantelzorg wordt het nu mogelijk om binnen de inhoudsmaat van de bestaande woning een uitbreiding te doen van maximaal 35% van het vloeroppervlak van de bestaande woning, met een maximum van 65 vierkante meter. Hiervoor moet, in ruil, 300 vierkante meter aan overtollige opstallen worden gesloopt.