Vrije Universiteit Amsterdam

Grijpende Bewegingen


* Startdatum: 22-12-2011


* Tijd: 13.45


* Locatie: Aula


* Titel: Grasping Movement: What we know and do not know about the control of grasping


* Spreker: W.D. Schot


* Promotor: prof.dr. J.B.J. Smeets


* Onderdeel: Faculteit der Bewegingswetenschappen


* Wetenschapsgebied: Bewegingswetenschappen


* Evenementtype: Promotie

Het onderzoek van Willemijn Schot laat zien dat de houding van de arm op het moment dat mensen een knikker oppakken goed is te voorspellen. Dit wil zeggen dat mensen niet tekens willekeurig één van de mogelijke eindhoudingen kiezen maar steeds ongeveer dezelfde houding.

Behendige interactie met voorwerpen in onze omgeving is een belangrijke vaardigheid die nodig is om goed te kunnen functioneren in het dagelijks leven. Grijpen is een veel voorkomend voorbeeld van zo'n interactie. Hoewel we met veel gemak tal van voorwerpen kunnen oppakken is het in wezen een zeer complexe taak. De vingers moeten naar het voorwerp worden bewogen en op het voorwerp worden geplaatst op zo'n manier dat het voorwerp niet uit onze vingers glipt zodra het wordt opgetild. De gewrichten in de arm zorgen voor meer dan voldoende bewegingsvrijheid om de vingers naar het voorwerp te brengen. Dat is mooi want hierdoor kunnen we kiezen uit oneindig veel bewegingspaden. Hoe kiezen we nu eigenlijk, uit al die mogelijkheden, één mogelijkheid die we gaan uitvoeren?

Schot laat verder zien dat de aansturing van grijpbewegingen met de wijsvinger en duim erg veel lijkt op die van tikbewegingen met maar één van deze vingers. Zo waren de verschillen tussen grijpen en tikken nooit groter dan de verschillen tussen bewegingen naar stilstaande en bewegende knikkers. Ook resulteert het tijdelijk verstoren van tikbewegingen (door mensen een bril te laten dragen die de visuele ruimte vervormt) in zichtbare veranderingen van grijpbewegingen die daarna worden uitgevoerd. Schot veronderstelt dan ook dat een grijpbeweging door de hersenen wordt gepland als een combinatie van twee tikbewegingen.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam