Vrije Universiteit Amsterdam

Maatschappelijke ambities in innovatieve onderzoeksprogramma's


* Startdatum: 22-12-2011


* Tijd: 09.45


* Locatie: Aula


* Titel: Realizing Societal Ambitions in Innovative Research Programs. The Case of the Dutch Ecogenomics Consortium


* Spreker: R.R. Kloet


* Promotor: prof.dr. Tj. de Cock Buning


* Onderdeel: Faculteit der Aard- en levenswetenschappen


* Wetenschapsgebied: Aard- en levenswetenschappen


* Evenementtype: Promotie

Roy Kloet onderzocht een grootschalig, innovatief onderzoeksprogramma: het Nederlandse Ecogenomics Consortium (EC). Hij toont aan dat het mogelijk is om al vroegtijdig diverse belanghebbenden (wetenschappers, beleidsmakers, potentiële toekomstige gebruikers) te betrekken. Ook laat hij zien dat publieke discussie al vroeg realiseerbaar en zinvol is. Het betrekken van een diverse groep aan belanghebbenden en het publiek kan bijdragen aan het realiseren van de maatschappelijke ambitie van een onderzoeksprogramma.

In westerse landen wordt onderzoek naar nieuwe wetenschap en technologie steeds vaker georganiseerd in grootschalige, innovatieve onderzoeksprogramma's. Dergelijke programma's bestaan uit publieke en private partners en hebben zowel een academische missie als een maatschappelijke ambitie. Het onderzoek dient niet alleen wetenschappelijk excellent maar ook maatschappelijk relevant te zijn. Hoewel de verwachtingen hooggespannen zijn weten we maar weinig over hoe deze programma's zich in de tijd ontwikkelen. Welke factoren dragen bijvoorbeeld bij aan het realiseren van de maatschappelijke ambitie of staan dit juist in de weg? Of hoe succesvol zijn ze in het betrekken van onderzoekers, mogelijke toekomstige gebruikers en het publiek in de vroegste fasen van R&D?

Aan het eind van zijn proefschrift geeft Kloet een beschrijving van de ontwikkelingen van het EC in de tijd en het blijkt dat de maatschappelijke ambitie potentieel wordt gehinderd door verschillende (conservatieve) randvoorwaarden voor dit soort programma's. Hij eindigt met aanbevelingen die relevant kunnen zijn voor het organiseren van innovatieve onderzoeksprogramma's, zoals het EC, in de toekomst.
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam