Vrije Universiteit Amsterdam

Het offer


* Startdatum: 22-12-2011


* Tijd: 15.00-17.00


* Locatie: Stoa zaal VU


* Titel: Lezing over 'Het offer': Joodse, christelijke en islamitische perspectieven


* Onderdeel: Faculteit der Letteren


* Wetenschapsgebied: Letteren


* Evenementtype: Lezing

In de seculiere samenleving wordt de term `offer' bijna uitsluitend gebruikt als metafoor. `We zullen offers moeten brengen', zegt de politicus die de bevolking ertoe wil aanzetten bezuinigingen te accepteren. De religieuze dimensie van het offer is een hele andere. Het geven van een leven aan de godheid is een oud ritueel waarmee de mens tracht zijn relatie tot die godheid te herstellen. In de oudheid was het offer hét centrale motief in bijvoorbeeld de religies van Grieken en Romeinen. Ook in het oude Israël en de nabijgelegen landen speelden offers een grote rol. De Tenach, de joodse bijbel, bevat talloze passages die aan offers gewijd zijn. Door de verwoesting van de tempel door de Romeinen in 70 o.j. verloor het offer de centrale positie die het ooit had. Christenen namen een versie van de Tenach op in hun bijbel, als het Oude Testament. In het Nieuwe Testament komt de voorstelling voor dat de dood van Jezus Christus het offer in de tempel eens en voor altijd overbodig heeft gemaakt. De christelijke traditie kent het offer daarom alleen als een liturgisch (en spiritueel) motief. In de islam herovert het offer zijn plaats. Tot op de dag van vandaag neemt het offerfeest een belangrijke plek in in de geloofspraktijk van moslims wereldwijd.

De vragen waar de sprekers bij deze bijeenkomst zich op richten, zijn vragen aan hun eigen traditie. Welke plek neemt het offer precies in in jodendom, christendom en islam? Hoe wordt het offer geïnterpreteerd? En: wat is het veronderstelde effect van een offer als het gaat om de verhouding tot God?

Living Religion is een reeks bijeenkomsten van VISOR. VISOR wil hiermee het gesprek tussen de drie abrahamitische religies stimuleren door ook juist de verschillen tussen de diverse tradities te belichten.

Over de sprekers.
o Rachel Reedijk (jodendom) is cultureel antropologe en docent jodendom aan de Faculteit Godgeleerdheid van de Vrije Universiteit, en is lid van de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam. o Mucahid Sagsu (islam) is docent islamitische theologie en Arabische taal aan de hogeschool INHOLLAND.
o Bert Jan Lietaert Peerbolte (christendom) is hoogleraar Nieuwe Testament aan de faculteit Godgeleerdheid van de Vrije Universiteit en een van de programmaleiders van VISOR.

Inloop koffie/thee vanaf 14.30, lezing begint om 15.00 uur tot 17.00 uur.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam