Ingezonden persbericht


Leiden, 20 december 2012

BUFFELEN BIJ DE BOEDDHA'S

Medewerkers van Museum Volkenkunde Leiden leggen de laatste hand aan de nieuwe Boeddhazaal. De vijf wereldberoemde Boeddhabeelden, echte publiekslievelingen, krijgen hun eigen ruimte. Na de renovatie in 2001 stonden deze iconen van Volkenkunde krap bemeten in de Japanzaal. Sindsdien bleven museumbezoekers vragen naar de 'oude Boeddhazaal' en aan die wens wordt nu gehoor gegeven. Vanaf 21 december kunnen bezoekers langskomen voor een 'sneak preview', in januari wordt er een groots Boeddhistisch Festival georganiseerd ter ere van de nieuwe zaal.

De Boeddhazaal van Museum Volkenkunde is een begrip in Leiden en ver daar buiten. De vijf indrukwekkende beelden uit Japan werden in 1883 gekocht op de Internationale Koloniale Handelstentoonstelling in Amsterdam. Drie van de vijf beelden komen uit een mausoleum van de Tokugawa shoguns in de Zojoji-tempel in Edo, het huidige Tokyo. Aanvankelijk stonden de bronzen beelden in de tuin achter Museum Volkenkunde aan het Rapenburg opgesteld. Toen het museum in 1937 zijn huidige locatie betrok, kregen ze een eigen zaal: 'De Boeddhazaal'. Vooral het natuurlijk invallende licht dat de beelden door een ingenieuze constructie van spiegels telkens wisselend bescheen, maakte dat het voor veel bezoekers een geliefde plek werd. Ook schrijver en ontdekkingsreiziger Boudewijn Büch had herinneringen aan deze beelden, in zijn boek 'De hele wereld in een vitrinekast' en tijdens zijn speech bij de heropening van het museum in 2001 besteedde hij er aandacht aan: 'Ik kan het u nu wel verklappen, maar toen ik in Leiden studeerde was Volkenkunde eigenlijk de eerste koffieshop van Nederland. We probeerden in de Boeddhazaal van alles om spiritueel af te drijven naar het oosten. Dus blowen to je erbij neerviel. Stoned als een garnaal.'

Het stichtingsjaar 1837 maakt Museum Volkenkunde in Leiden tot een van de oudste volkenkundige musea ter wereld. Het beheert anno 2011 meer dan 200.000 voorwerpen en 500.000 audiovisuele bronnen vanuit de hele wereld. Toonaangevend wetenschappelijk onderzoek, spraakmakende publieksprogramma's en de vele internationale samenwerkingsprojecten maken Museum Volkenkunde tot een van de belangrijkste Europese expertisecentra op gebied van mondiale culturen.