Gemeente Den Haag

Persbericht

`Slim afvalbeleid is goed voor het milieu en scheelt in de kosten'

Wethouder Dekker presenteert Huishoudelijk Afvalplan 2012-2015

De gemeente Den Haag gaat tientallen verzamelcontainers en duizenden kliko's uitzetten om Hagenaars te stimuleren meer afval apart in te zamelen voor hergebruik. De inzameling van huishoudelijk afval in Den Haag kan dan meer winst voor het milieu opleveren en kost tegelijkertijd minder geld kosten. Dat staat in het Huishoudelijk Afvalplan 2012-2015, dat het college van B&W heeft vastgesteld.

"Heel veel Hagenaars zien het belang in van afvalscheiding en zijn ook bereid daarnaar te handelen", zegt wethouder Sander Dekker (Financiën en Stadsbeheer). "Wij willen dat ondersteunen. Elke kilo die naar de verbrandingsoven gaat kost geld. Dat spaar je uit als je papier, textiel, glas of plastic inzamelt voor hergebruik. Sterker nog, het kan zelfs geld opleveren. Zo gaan duurzaamheid en lagere kosten hand in hand."

Meer verzamelcontainers
Om te stimuleren dat Hagenaars nog meer papier, glas en textiel apart gaan houden, komen er verspreid door de stad tientallen verzamelcontainers bij. Het gaat om tenminste 30 papierverzamelcontainers, 15 textielcontainers en 10 glascontainers. Ook de inzameling van afgedankte elektronische apparaten en textiel wordt uitgebreid. Bovendien worden er in de wijken met laagbouw 10.000 extra kliko's voor papier en 5000 voor groente-, tuin- en fruitafval (gft) of kunststof uitgezet. Dekker: "Scheiding van afval kan daardoor met sprongen omhoog." De doelen zijn ambitieus. De hoeveelheid oud papier die apart worden ingezameld moet met 50 procent omhoog, textiel met 43 procent en glas met 13 procent.

`Kansen pakken'
"We willen naar een slim afvalbeleid toe. Waar kansen liggen, pakken we die op. Andersom stoppen we met wat niet blijkt te werken", zegt de wethouder. Een voorbeeld van iets wat wordt afgeschaft omdat het niet werkt, is het abonnementensysteem voor de wekelijkse inzameling van gft in het dichtbebouwde deel van Den Haag (Escamp, Centrum, Mariahoeve en de kuststrook van Scheveningen). Omdat maar één op de tien huishoudens meedoet, kost dit systeem meer dan het oplevert, ook in termen van uitstoot van CO2.

Het college denkt daarentegen dat er nog veel kansen blijven liggen in ruim opgezette wijken, waar mensen makkelijk kliko's kunnen gebruiken. Om mensen daar te stimuleren meer afval te scheiden, wil Den Haag de ene week restafval en de andere week ofwel gft, ofwel kunststof ophalen. Veel gemeenten werken al tot tevredenheid met dit systeem van `alternerend inzamelen'.

Vergelijking gft en kunststof
Voor het zover is, wil de gemeente eerst onderzoeken wat beter is voor het milieu én de financiën: apart inzamelen van gft of kunststof. Als dat duidelijk is, volgt er een proef in Leidschenveen met alternerend inzamelen. Wijst de proef uit dat er veel meer afval gescheiden wordt, zoals de verwachting is, dan is het plan om dit systeem in de loop van 2012 te gaan invoeren bij circa 25.000 huishoudens in gebieden met veel laagbouw en ruime tuinen.