FloraHolland


GlobalGAP zichtbaar in klok

FloraHolland (21 december 2011) - Vanaf 1 januari 2012 wordt in het aanbod en de klokken zichtbaar of aanvoerders een GlobalGAP certificaat hebben. GAP staat voor Good Agricultural Practice en Global staat voor wereldwijd. Vroeger heette dit EurepGAP, een certificaat dat ontwikkeld is door de Europese retail voor m.n. voedsel. Er is een aparte module voor sierteelt.

Zoals GlobalGAP nu in het aanbod en de klok komt is een tijdelijke maatregel, met als doel om kopers te faciliteren aanbod voor m.n. retail te selecteren. Steeds meer retailklanten stellen eisen aan productiebedrijven op het gebied van milieu en sociale aspecten. Sommige retailklanten eisen MPS A, B of C of als alternatief een GlobalGAP certificaat. In de huidige veilingsystemen is MPS wel zichtbaar in aanbod en klokken, maar GlobalGAP niet. GlobalGAP gaat nu zichtbaar gemaakt worden door de letter P in het MPS vakje te tonen. Dit is een tijdelijke maatregel omdat het gewenst is alle relevante certificaten in het aanbod te kunnen tonen. Met de voorgestelde maatregel kan dat niet, omdat hiermee slechts één certificaat zichtbaar gemaakt kan worden.

Voor MPS deelnemers met MPS A, B of C en een MPS-GAP certificaat blijft gewoon de MPS vermelding getoond worden.
De certificeerders gaan de gegevens aanleveren bij FloraHolland. Heeft u hier vragen over dan kunt u contact opnemen met Loek Barendse (mail loekbarendse@floraholland.nl tel. +31 6 23 88 18 51).