Zwolle werkt aan innovatief, divers horeca-aanbod
Zwolle wil meer horeca, dat diverser is dan het bestaande aanbod en dat
getuigt van hoge kwaliteit en innovatief vermogen. Samen met experts
zoals ondernemers en consumenten werkt de gemeente op basis van die
ambitie aan een herzien horecabeleid voor de Overijsselse hoofdstad.
Uit onderzoek blijkt dat Zwolle minder horecabedrijven telt dan
vergelijkbare steden in het land. De stad is er aan toe om meer en
aantrekkelijker horeca te krijgen. Zwolle werkt aan een positie in de
top van de meest gastvrije steden van Nederland, en daar hoort een
aansprekende mix van detailhandel, cultuur en horeca bij. Het bestaande
horecabeleid kan daar onvoldoende aan bijdragen. Vandaar dat
burgemeester en wethouders bestaande en nieuwe horeca-initiatieven
beter wil faciliteren, met inachtname van (bewezen) voorwaarden op het
gebied van openbare orde, veiligheid en ruimtelijke ordening.
Het nieuwe beleid zet ook in op kansen voor horeca-initiatieven op
passende locaties buiten het centrum van de stad.
Minder regels
Om te zorgen dat de ambities ook waargemaakt kunnen worden, wil Zwolle
innovatieve horeca-ondernemers - bestaande en nieuwe - beter
faciliteren, bijvoorbeeld door minder beperkende regels op te leggen.
Onderzoek moet uitwijzen welke horeca-initiatieven een bijdrage kunnen
leveren aan een gastvrij Zwolle.
Stappenplan
In samenspraak met de horeca is een stappenplan opgesteld hoe Zwolle de
genoemde horeca-ambities kan bereiken. De komende maanden wordt, samen
met deskundigen en belanghebbenden, een visie opgesteld over de
gewenste structuur van de horeca in Zwolle en hoe dat het beste bereikt
kan worden.
Gemeente Zwolle