Gemeente Zwolle

Zwolle werkt aan innovatief, divers horeca-aanbod

Zwolle wil meer horeca, dat diverser is dan het bestaande aanbod en dat getuigt van hoge kwaliteit en innovatief vermogen. Samen met experts zoals ondernemers en consumenten werkt de gemeente op basis van die ambitie aan een herzien horecabeleid voor de Overijsselse hoofdstad.

Uit onderzoek blijkt dat Zwolle minder horecabedrijven telt dan vergelijkbare steden in het land. De stad is er aan toe om meer en aantrekkelijker horeca te krijgen. Zwolle werkt aan een positie in de top van de meest gastvrije steden van Nederland, en daar hoort een aansprekende mix van detailhandel, cultuur en horeca bij. Het bestaande horecabeleid kan daar onvoldoende aan bijdragen. Vandaar dat burgemeester en wethouders bestaande en nieuwe horeca-initiatieven beter wil faciliteren, met inachtname van (bewezen) voorwaarden op het gebied van openbare orde, veiligheid en ruimtelijke ordening. Het nieuwe beleid zet ook in op kansen voor horeca-initiatieven op passende locaties buiten het centrum van de stad.

Minder regels

Om te zorgen dat de ambities ook waargemaakt kunnen worden, wil Zwolle innovatieve horeca-ondernemers - bestaande en nieuwe - beter faciliteren, bijvoorbeeld door minder beperkende regels op te leggen. Onderzoek moet uitwijzen welke horeca-initiatieven een bijdrage kunnen leveren aan een gastvrij Zwolle.

Stappenplan

In samenspraak met de horeca is een stappenplan opgesteld hoe Zwolle de genoemde horeca-ambities kan bereiken. De komende maanden wordt, samen met deskundigen en belanghebbenden, een visie opgesteld over de gewenste structuur van de horeca in Zwolle en hoe dat het beste bereikt kan worden.