Rijksoverheid

Atsma zet in op duurzaam stortbeheer

Nieuwsbericht | 21-12-2011

Staatssecretaris Atsma (Infrastructuur en Milieu) gaat zich samen met provincies en de stortbranche inzetten voor duurzaam stortbeheer. Het voornemen is om eind 2012 een greendeal Duurzaam Stortbeheer af te sluiten. Het doel is om het emissiepotentieel van stortplaatsen te verlagen en de gevolgen van het storten voor toekomstige generaties te verminderen. Dit schrijft de staatssecretaris vandaag in reactie op het rapport `De toekomst van de stortsector: op weg naar 2030' aan de Tweede Kamer.

Duurzaam stortbeheer

Met duurzaam stortbeheer kunnen de gevolgen van het storten van afval voor toekomstige generaties worden verminderen. Wetenschappelijk onderzoek in de laatste twee decennia laat zien dat biologische afbraakprocessen kunnen leiden tot een aanzienlijke vermindering van de emissies. Afhankelijk van het type afval, kunnen deze afbraakprocessen worden versneld door middel van infiltratie van water en beluchting van het afvalpakket.

Voordelen

De stortsector zit in economisch zwaar weer. Duurzaam stortbeheer kan voor exploitanten een aanzienlijke kostenbesparing opleveren. Daarnaast wordt verwacht dat met duurzaam stortbeheer de noodzaak van eeuwigdurende nazorg wordt beperkt en dat duurzaam stortbeheer tot een hoogwaardiger hergebruik van de ruimte op de stortplaats leidt.

Greendeal

De stortbranche heeft het ministerie eerder verzocht om innovatief onderzoek op vier pilotstortplaatsen gedurende tien jaar te mogen verrichten. Om dit innovatieve onderzoek mogelijk te maken is het ministerie van Infrastructuur en Milieu dit jaar het project Introductie Duurzaam Stortbeheer (IDS) gestart. In dit project wordt samen met de betrokken provincies en de stortbranche wijziging van regelgeving ontwikkeld. Het voornemen is om eind 2012 de Greendeal Duurzaam Stortbeheer met betrokken partijen overeen te komen waarin partijen hun commitment voor de lange termijn uitspreken.

Recyclen prioriteit

Het voorkomen en recyclen van afval heeft voor dit kabinet prioriteit. Is dit niet haalbaar, dan wordt er ingezet op het verbranden van afval met energieterugwinning. Als laatste optie komt het storten van afval op stortplaatsen in beeld. In Nederland wordt 80% van het afval gerecycled (dit percentage moet verhoogd worden naar 83%), 16% wordt verbrand met energieterugwinning en 4% komt terecht op de stortplaats.