Gemeente Deurne


Karakteristieke laanbeplantingen Aardbeiweg en Douglasweg in ere hersteld

Historische concessiegrens in Helenaveen weer zichtbaar In 2005 is gemeente Deurne gestart met het opstellen van een Integraal Dorpsontwikkelingsprogramma (IDOP) voor Helenaveen om de leefbaarheid te kunnen versterken.

Het herstellen van de Laanstructuur Aardbeiweg- Douglasweg was voor de inwoners van Helenaveen een van de belangrijkste projecten om de leefbaarheid van het dorp te versterken. Ook het in ere herstellen van de historische concessiegrens stond op het verlanglijstje. Met de plaatsing van een bord met uitleg over de concessiegrens, worden deze projecten binnenkort afgerond.

Karakteristieke laanbeplantingen en historische concessiegrens De Aardbeiweg en Douglasweg vormen samen één van de karakteristieke laanbeplantingen in Helenaveen. Deze beplanting markeert de historische concessiegrens in Helenaveen. Deze grens zegt heel veel over de ontginningsgeschiedenis van het dorp. Het vormt namelijk het oudste voorbeeld van een planmatige particuliere veenontginning. Het zichtbaar maken van de concessiegrens betekent een invulling van dit historische beeld.

Koesteren van waardevolle structuren
De bewoners gaven in het IDOP aan dat de waardevolle structuur achteruit gaat. Veel van de oude laanstructuren zijn overgegaan in particuliere handen. Onderhoud aan deze structuur is duur. Diverse oude bomen zijn overleden waarmee gaten zijn geslagen in de bomenrijen. Zonder ingrijpen zou de waardevolle laanstructuur op den duur zijn verdwenen. Langs de Aardbeiweg was de laan nog redelijk gaaf, maar langs de Douglasweg was geen laanbeplanting meer aanwezig.

In de afgelopen maanden is hard gewerkt om de concessiegrens op te waarderen.
De volgende werkzaamheden zijn uitgevoerd:

- de bomen aan de Aardbeiweg zijn gesnoeid en op plaatsen waar bomen zijn verdwenen (door ziekte of ouderdom) zijn nieuwe bomen geplaatst;
- aan de Douglasweg zijn nieuwe bomen gepland en is het pad opgeschoond;

- de bewoners hebben in twee zaterdagen door de houtwal het bestaande wandelpaadje opgewaardeerd en daarmee een goede wandelroute richting het bos gecreëerd;

- deze week wordt een bord geplaatst met een uitleg over de concessiegrens.

Onderdeel van de plattelandsontwikkeling
Het belang van de laanstructuren en de concessiegrens, wordt door de gemeente en de provincie Noord-Brabant erkend en kwam daarmee in aanmerking voor subsidie binnen het IDOP. De IDOP's maken onderdeel uit van de totale plattelandsontwikkeling in Deurne. Beide projecten zijn gerealiseerd doordat inwoners van Helenaveen, provincie Noord Brabant, Reconstructie de Peel en de gemeente Deurne de handen ineen hebben geslagen. Een mooi voorbeeld van hoe samen belangrijke pijlers in onze gemeente gekoesterd kunnen worden.