Gemeente Súdwest Fryslân


Nieuws

Schatzoeken in gemeente Súdwest-Fryslân


De gemeente Súdwest-Fryslân staat open voor geocaching. Maar wat is eigenlijk geocaching?

Geocaching is een relatief nieuwe sport. Iemand verstopt op een bijzondere plek, meestal in de natuur, een waterdichte doos met daarin een logboek en een aantal voorwerpen. Met een speciale hand-gps bepaalt de verstopper de precieze plek van de schuilplaats en publiceert die op een speciale website. Spelers lezen daar de coördinaten en gaan op zoek naar de schat. Mensen die de schat vinden kunnen daar extra spullen instoppen of items ruilen. In het logboek laat de vinder zijn naam achter. De groeiende populariteit van de sport kent ook een keerzijde. In natuurgebieden is het vaak verboden om spullen te begraven of om buiten de paden te lopen.

De gemeente vraagt liefhebbers van dit spel, om de cache bij voorkeur te verstoppen in het buitengebied en deze te melden bij de gemeente. Uiteraard mag geen schade worden toegebracht aan het object waar de geocache wordt verstopt.

Overlast
Daarnaast mag het spel geen overlast opleveren en dienen speurders zorgvuldig te zijn in het bepalen van de route. Het verstoppen, onderhouden en vinden van een geocache kan voor omwonenden en voorbijgangers verdacht overkomen. Wanneer een cache binnen de bebouwde kom wordt verstopt, raadt de gemeente de spelers aan om de omwonenden per brief op de hoogte te stellen. Ook wordt geadviseerd om een veilige parkeerplaats aan te wijzen van voldoende omvang. De gemeente ziet het liefste dat spelers in het buitengebied hun schatten verstoppen en dat deze van een zo gering mogelijke omvang zijn.

Beheerder
Doordat het aantal speurders groeit wordt er ook vaker buiten de officiële weggetjes getreden. In Nederland worden weinig schatten echt begraven. Wanneer een cache in een natuurgebied wordt verborgen is er altijd toestemming nodig van de eigenaar of beheerder, in veel gevallen Staatsbosbeheer of Natuurmonumenten. Staatsbosbeheer heeft in een aantal natuurgebieden zelf gps-routes aangegeven.

Tot slot
De gemeente vindt dat in het algemeen toestemming gegeven kan worden voor het plaatsen van caches op gemeente grond. Daaraan dienen dan wel minimaal de volgende voorwaarden verbonden te worden:
1. De plaats van de caches moet worden bepaald in overleg met de gemeente/terreinbeheerder, en dient van een zo gering mogelijke omvang te zijn;

2. Caches mogen nooit aan bomen of andere objecten worden vastgespijkerd, geschroefd of geniet, anders dan met uitdrukkelijke toestemming van de terreineigenaar/-beheerder;
3. Caches mogen in principe niet worden ingegraven, anders dan na uitdrukkelijke toestemming van de terreinbeheerder;
4. De cache mag geen stoffen bevatten, die nadelig kunnen zijn voor de natuur en het milieu.

5. De gemeente/terreinbeheerder is nimmer aansprakelijk voor beschadiging, vernieling of het tenietgaan van de cache.
6. De standaard richtlijnen gelden, die te vinden zijn op: http://www.geocaching.nl/hiding/richtlijnen.php

Bij een aanvraag hebben we de exacte coördinaten nodig en daarnaast een beschrijving van de cache en hoe deze verstopt of geplaatst wordt. Liefst met foto's. We kunnen immers geen akkoord geven als de locatie geen eigendom van de gemeente is of als we niet weten of er eigendommen van derden in het geding zijn.

Wil je een schat op gemeentegrond verstoppen meld dit dan aan bij Gemeente Súdwest-Fryslân, t.a.v. Herma Ludema, afdeling Ondersteuning, Postbus 10.000, 8600 HA te Sneek of per e-mail ondersteuning@gemeenteswf.nl.