Openbaar Ministerie

Verdachte vragen gift vervolgd

21 december 2011 - Arrondissementsparket Arnhem

Het Openbaar Ministerie in Arnhem vervolgt een 64-jarige man uit Ravenstein in verband met het onverschuldigd vragen van een geldbedrag aan een leverancier. Hij moet zich op 21 februari verantwoorden voor de rechtbank Arnhem.

Naar aanleiding van een aangifte van de gemeente Nijmegen zijn de Rijksrecherche en het Openbaar Ministerie in 2010 een onderzoek gestart naar het vragen en aannemen van geldbedragen. Tijdens het onderzoek zijn in juni 2010 doorzoekingen gedaan in woningen en in (catering)bedrijven. Op 19 oktober 2010 is de 64-jarige man uit Ravenstein aangehouden en op 2 november 2010 weer in vrijheid gesteld.

Verdenking
De 64-jarige verdachte was directeur van de N.V. Mensec. De N.V. Mensec is beheerder van de Stadsschouwburg en het concertgebouw De Vereeniging in Nijmegen, waarvan de gemeente Nijmegen de enig aandeelhouder is. De N.V.Mensec had een contract met een cateringbedrijf. De 64-jarige man wordt ervan verdacht aan dit cateringbedrijf een geldbedrag van 10.000 euro onterecht in rekening te hebben gebracht (in ruil voor/als voorwaarde voor verlenging van/het voortzetten van het contract). In verband met dit feit wordt de 64-jarige man vervolgd. Op 21 februari zal hij zich moeten verantwoorden voor de rechtbank Arnhem. Het cateringbedrijf heeft dit bedrag niet betaald. Het contract tussen N.V. Mensec en dit cateringbedrijf is niet verlengd. Vervolgens is er een contact tussen N.V. Mensec en een ander cateringbedrijf afgesloten. Vlak daarna is door dit (tweede) cateringbedrijf een groot geldbedrag overgemaakt aan verdachte -de (toenmalige) directeur van de N.V. Mensec-. In het Rijksrechercheonderzoek is onderzocht of er verband is tussen het afsluiten van het contact met dit cateringbedrijf en het overmaken van het grote geldbedrag. In het onderzoek is gebleken dat verdachte als privé persoon adviezen heeft gegeven aan en werkzaamheden heeft verricht voor dit cateringbedrijf en dat er dus een reële tegenprestatie lijkt te zijn geleverd voor het overgemaakte geldbedrag. Er is niet gebleken van een causaal verband tussen het afsluiten van het contract en het overmaken van het geldbedrag. Er is dus geen sprake van een strafbaar feit.

Sepot
Ook heeft de Rijksrecherche onderzoek gedaan naar de directeur van het (tweede) cateringbedrijf, een 48-jarige man uit Leur. Hij werd verdacht van het betalen van giften om de 64-jarige man te bewegen om een contract aan te gaan met zijn bedrijf.
Gezien bovenstaande conclusie dat er een reële tegenprestatie lijkt te hebben plaatsgevonden voor het betaalde bedrag bestaat er niet langer een verdenking. De zaak tegen deze man is daarom geseponeerd. Overigens is er tijdens een doorzoeking in zijn woning een wapen aangetroffen. Hij zal daarom vervolgd worden wegens verboden wapenbezit.