Ingezonden persbericht
Utrecht, 20 december 2011
Crisis biedt Utrecht legio kansen;
UDB roept op tot herbezinning, onorthodoxe maatregelen en actie
Utrecht was geruime tijd de city to beat en toen kwam de economische crisis. Juist die crisis biedt Utrecht enorme kansen, schrijft de Utrecht Development Board (UDB) in een open brief aan de stad. Mits Utrecht er niet langer op vertrouwt dat het succes haar komt aanwaaien. Het is tijd voor herbezinning, onorthodoxe ideeën en gezamenlijke actie. De UDB geeft de aanzet hiertoe in zijn open brief.
Centraal gelegen, met een fraaie historische binnenstad, hoogwaardige opleidingen, een bruisend economisch en cultureel leven en de grootste en jongste Vinex-locatie van Nederland. Dankzij deze en veel meer factoren is Utrecht de succesvolste stad van Nederland. Maar de financiële crisis treft de Domstad hard. Bestuurders neigen naar 'faseren' en 'bevriezen'. De UDB stelt echter voor om per direct de crisis te benutten voor onorthodoxe ideeën en maatregelen en nieuwe samenwerkingsverbanden in de stad.
In zijn open brief pleit de UDB o.a. voor de verkoop van het in aanbouw zijnde stadskantoor aan bedrijven, voor het betrekken van lege kantoren door gemeentelijke instellingen, voor regelvrije ruimten en een eigen crisis- en herstelwet (om stroperige besluitvormingsprocessen te versnellen).
Andere steden naderen Utrecht snel. Zij profileren zich slimmer en smeden sterke samenwerkingsverbanden tussen lokaal bestuur en bedrijfsleven. In Utrecht staan lokaal bestuur en bedrijfsleven ver van elkaar af. De stad lijdt bovendien onder een minderwaardigheidscomplex, zij is niet gewend om vanuit kracht en trots te opereren. Laat staan te denken vanuit een grand project. En toch moet Utrecht vooruit, of de economie nu krimpt of niet En dat kan. Hoe? De UDB geeft een reeks antwoorden:
* Ga actief aan de slag om de nummer één werkgevers, opleidingen en culturele instellingen vast te houden en optimaal te faciliteren.
* Maak van Utrecht dé stad van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en kom tot een gemeenschappelijke maatschappelijke agenda. Utrecht heeft alles hiervoor al in huis.
* We richten ons op twee centra in plaats van drie. De historische binnenstad en het gebied rond het station, Hoog Catharijne en de Jaarbeurs zijn onze centra. Leidsche Rijn Centrum is, zeker in het oude ontwerp, niet levensvatbaar. Wel zijn daar tal van kansen voor sociale en culturele innovatie.
* Mix woon- en werkfuncties voor de vele ZZP'ers in deze stad. Faciliteer hen op micro-lokale schaal, bv met free wifi.
* Betrek het enorme, intellectuele kapitaal van studenten in Utrecht bij alle belangrijke beslissingen. Ook dat is innoveren.
* Forceer een doorbraak in het slepende huisvestingsprobleem voor studenten en jongeren met inzet van de lege kantoorpanden.
* Geef de stad meer kwaliteit door de binnenstad autoluw te maken.
Met deze agenda, die de UDB een urgenda noemt, trekken leden van de UDB in 2012 door de stad. Zij zetten hun netwerken in, roepen op tot actie en samenwerking en komen in driemaandelijkse conferenties samen met bedrijven en organisaties.
De volledige versie van de Open Brief van de UDB is hier en op www.utrechtdb.nl te lezen.
Ingezonden persbericht