Vrije Universiteit Amsterdam
16 DECEMBER 2011
Onderzoekers vinden mogelijke doodsoorzaak dodo's
Dodo-onderzoekers presenteren onderzoeksresultaten
Al sinds 2005 doet een internationale groep wetenschappers op het eiland Mauritius onderzoek naar het uitsterven van de dodo en de gevolgen daarvan voor het eiland. Onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam presenteren 20 december samen met collega's van het internationale Dodo Research Programme (DRP) de meest recente onderzoeksresultaten. Hoe zijn de dodo's bijvoorbeeld gestorven? Dorst, vergiftiging of vastgezogen in het moeras? Hanneke Meijer van het Smithsonian Institute heeft door bottenanalyse sterke aanwijzingen gevonden voor de mogelijke doodsoorzaak van de dodo's. Julian Hume van het Natural History Museum presenteert zijn inzichten over de eeuwenoude vraag waar de dodobotten vandaan komen die wereldwijd zijn tentoongesteld. Pers is welkom bij het symposium 'Dodo Paradise Lost, Regained' dat dinsdag plaatsvindt.
Waarom gingen de dodo's dood?
Een van de belangrijkste onderzoeksvragen van het DRP is waarom en hoe 4200 jaar geleden ongeveer een half miljoen dieren zijn overleden in een gebied van vier voetbalvelden groot op het vulkanische eiland Mauritius. Om dit te onderzoeken is het Instituut voor Geo- en Bioarcheologie van de VU sinds de zomer van 2011 betrokken als partner bij het onderzoek, naast de Universiteit van Amsterdam, Deltares, Naturalis, College of the Holy Cross, het Smithsonian Institute en het Natural History Museum, London.
Eerste complete 3D-dodo ter wereld
Tijdens het symposium presenteert Leon Claessens van Holy Cross de eerste 3D-scan van een uniek compleet dodoskelet. Dit skelet heeft knieschijven en enkelbotjes die nooit eerder beschreven zijn en cruciaal zijn om de beweging van het dier te reconstrueren.
Ook tonen VU-studenten hun ruimtelijk model gemaakt dat laat zien hoe de botten van dodo's en andere dieren in de grond liggen. Het blijkt dat alle botten door elkaar voorkomen en er geen enkel compleet skelet in het moeras ligt. Waarom liggen deze botten van dodo's, schilpadden en andere dieren door elkaar? Perry de Louw van Deltares presenteert nieuwe hydrologische analyses die helpen verklaren waarom deze botten kennelijk een willekeurige verspreiding kennen. VU-archeologe Hege Hollund en student Laura van der Sluis kunnen uit microscopische en isotopenstudies van botten van de dodo en de uitgestorven Mauritiaanse reuzenschildpad afleiden hoe die dieren leefden en wat er na hun dood gebeurde met hun botten.
Oprichting stichting Dodo Alive
Ate Oostra, voorzitter van de Commissie van Aanbeveling van het DRP, kondigt na afloop van het symposium de officiële oprichting aan van de stichting "Dodo Alive". Deze stichting zal zich inzetten voor het oprichten van het grootste dodomuseum ter wereld op de Mare aux Songes vindplaats in Mauritius, dat een internationaal centrum voor natuureducatie en onderzoek naar eilandbiodiversiteit moet worden.