Gemeente Utrecht
2011 153
Vragen van de heer M.E van Stuijvenberg MA (ingekomen 5 december 2011 en antwoorden door het college verzonden op 20 december 2011)
SCHRIFTELIJKE VRAGEN
De ChristenUnie heeft over de vergoeding van alternatieve geneeswijzen vanuit de bijzondere bijstand de volgende vragen aan het College. Op www.destadutrecht.nl 1 verscheen op 30 november jl. een artikel waarin wordt gesteld dat de gemeente Utrecht alternatieve geneeswijzen vergoedt vanuit de bijzondere bijstand. Dat brengt de ChristenUnie tot de volgende vragen: 1. Klopt het dat de gemeente Utrecht alternatieve geneeswijzen vergoedt vanuit de bijzondere bijstand en wat is de achterliggende argumentatie?
De vergoeding voor alternatieve geneeswijze is opgenomen in de aanvullende collectieve zorgverzekering die de gemeente Utrecht aanbiedt aan minima in de stad Utrecht. Voor de noodzaak voor vergoeding sluiten wij ons aan bij de zorgverzekeraar. Personen die niet deelnemen aan de collectieve verzekering maar een andere aanvullende verzekering hebben kunnen, als hun verzekering dit niet dekt, in aanmerking komen voor een vergoeding voor alternatieve geneeswijze. Bij de beoordeling van bijzondere bijstand voor deze kosten wordt rekening gehouden met de medische noodzaak.
2. Indien ja, hoeveel vergoedingen van alternatieve geneeswijzen hebben er in de jaren 2010 en 2011 (tot op heden) plaatsgevonden? Hoeveel kosten zijn daar mee gemoeid?
Wij kunnen niet precies aangeven hoe vaak er bijzondere bijstand voor alternatieve geneeswijzen is verstrekt omdat dit valt onder de kostensoort medische/paramedische kosten. Onder deze kostensoort vallen meer soorten bijzondere bijstand. Wat aan te geven is, is dat er nooit meer dan 350 euro per persoon per jaar wordt verstrekt voor alternatieve geneeswijzen..
3. Op basis van welke criteria wordt binnen de gemeente Utrecht een aanvraag voor vergoeding van alternatieve geneeswijzen vanuit de bijzondere bijstand getoetst?
Bij de beoordeling van bijzondere bijstand voor deze kosten wordt wel rekening gehouden met de medische noodzaak. Deze noodzaak wordt vastgesteld door middel van een medische keuring of door middel van een verklaring van een arts of specialist. De AWBZ en Zvw vergoeden in het algemeen alle noodzakelijk kosten die verband houden met medische of paramedische behandeling. Beide regelingen gelden samen in het kader van de WWB als een voorliggende voorziening die passend en toereikend is. Bijstandsverlening voor deze kosten is daarom in beginsel uitgesloten (artikel 15 lid 1 WWB). Steden als Amsterdam en Groningen vergoeden dan ook geen alternatieve geneeswijzen.
4. Is het college met de ChristenUnie-fractie van mening dat alternatieve geneeswijzen geen noodzakelijke voorziening zijn daar deze niet in het basispakket van de Zvw zijn opgenomen en geen wetenschappelijk bewezen effect hebben?
Nee, Zie beantwoording van vraag 1. Voor de criteria sluiten we aan bij het voorzieningenpakket van de aanvullende collectieve ziektekostenverzekering die wij aanbieden aan minima.
5. Is het college bereid de vergoeding van alternatieve geneeswijzen vanuit de bijzondere bijstand stop te zetten?
Nee
6. Is het college bereid om de betreffende informatie aangaande vergoeding van alternatieve geneeswijzen die op de website van de gemeente Utrecht staat aan te passen?
Nee
---- --