Gemeente Alkmaar


Ontheffingenbeleid in Alkmaar is vernieuwd

Alkmaar, 20 december 2011

Vanaf 1 februari 2012 gaat het ontheffingenbeleid van Alkmaar veranderen. Het huidige ontheffingenbeleid stamt uit 1998 en is sindsdien uitgebreid met verschillende aparte regelingen en afspraken. Het beleid is hierdoor gecompliceerd geworden. De vereenvoudiging van het beleid zorgt ervoor dat de tarieven transparanter worden en maakt ontwikkelingen als digitalisering mogelijk. Daarnaast vinden er aanpassingen plaats in de tarieven.

Het complete ontheffingensysteem is nieuw opgezet met zes duidelijke categorieën: onbeperkt parkeren, maximaal 2 uur parkeren, maximaal 15 minuten parkeren, alleen laden en lossen, maatschappelijke doeleinden en overige (voor een aantal speciale regelingen). Voor alle tarieven geldt: hoe uitgebreider de ontheffing, des te meer je betaalt.

Oude systeem
In het oude ontheffingensysteem waren de tarieven niet in balans. In het nieuwe tarievensysteem is een tariefsopbouw gemaakt die uitgaat van het principe "gelijke monniken, gelijke kappen." Een deel van de ontheffinghouders heeft (aanmerkelijk) voordeel van de nieuwe tariefsopbouw. Er is ook een groep die (aanmerkelijk) meer moet betalen, daarmee neemt de gemeente Alkmaar persoonlijk contact op, om te kijken naar de beste oplossing om de kosten zo laag mogelijk te houden. Zo kan gekeken worden of men met minder ontheffingen toe kan en of de gebruiker uit de voeten kan met een minder ruime en dus goedkopere ontheffing.

Ontheffingsteksten
Het aantal verschillende teksten, feitelijke verschillende typen ontheffingen, is van meer dan zeshonderd gereduceerd tot honderd. De nieuwe teksten zijn duidelijker. Binnen het oude systeem was het voor sommige gebruikers niet helemaal duidelijk welke ruimte de ontheffing hen bood. In het nieuwe systeem is dat verbeterd. Ook de teksten op de ontheffingen zelf worden verduidelijkt, zodat er beter gehandhaafd kan worden.

Ontheffing
Een ontheffing is een uitzondering op de verkeersmaatregelen die in Alkmaar gelden. Alle verkeersmaatregelen hebben een doel, bijvoorbeeld de verkeersveiligheid waarborgen, of de doorstroming verbeteren. Sommige personen worden door deze maatregelen onevenredig belemmerd, bijvoorbeeld bij het uitvoeren van werkzaamheden of in het geval van een fysieke beperking. In dit geval kan een ontheffing worden verleend, om die persoon iets toe te kunnen staan wat eigenlijk volgens de verkeersmaatregelen niet gewenst is.