Groen!

Investeren in duurzame alternatieven voor nucleaire Kempen

door Dirk Peeters (Vlaams parlementslid) op 19 december 2011 in "Economie, fiscaliteit en werkgelegenheid", "Klimaat en energie"

De voorbije weken werd duidelijk dat de Kempense nucleaire industrie een aflopend verhaal is. In oktober 2011 kwam het bericht dat in Dessel FBFC vanaf maart 2012 niet langer brandstofelementen voor kerncentrales zal produceren. Vijf jaar geleden werd de stekker uit Belgonucleaire getrokken. In totaal gaat daarmee zowat een kwart van de jobs in de Kempense nucleaire sector verloren.

foto: stefgroz (CC)
Die trend valt trouwens ook buiten de Kempen vast te stellen. In de nasleep van het drama van Fukushima kiezen steeds meer landen voor een energiebeleid weg van kernenergie. Duitsland, Oostenrijk en Zweden beslisten om bestaande centrales te sluiten of schrappen plannen voor nieuwe centrales. Dat is slecht nieuws voor de nucleaire sector: het Franse Areva, moederbedrijf van het Desselse FBFC, ziet een aantal grote klanten afhaken en verwacht dit jaar een verlies van 1,6 miljard euro.

Groen! steunt de oproep van de vakbond LBC/ACV om de Kempen niet alleen met de opslag van radioactief afval op te zadelen zonder bijkomende tewerkstelling te voorzien. Ook het Resoc heeft altijd gesteld dat de opslag van kernafval aanvaardbaar is als daar jobs tegenover staan.

Vlaams volksvertegenwoordiger Dirk Peeters: "We willen de Kempen laten uitgroeien tot een innovatieve onderzoekspool naar duurzame milieu- en energietechnologieën. Daarin is plaats voor de bestaande instellingen als SCK, VITO en Belgoprocess. Onderzoek naar behandeling, verwerking en recyclage van het bestaande kernafval is immers nog altijd nodig. De nucleaire site Mol-Dessel is de plek bij uitstek om die duurzame transitie in te zetten. We blijven tegen de komst van de zeer dure MYRRHA gekant. Kiezen voor MYRRHA betekent veel geld pompen in een technologie zonder toekomst, in de toekomstige `vierde generatie kerncentrales'. MYRRHA biedt bovendien geen oplossing voor het bestaande radio-actief afval en zorgt niet voor structurele tewerkstelling in de Kempen. Bovendien: nog meer kernafval is iets wat we met de kernuitstap net willen voorkomen."

Groen! vindt dat de Kempen resoluut moeten kiezen voor meer investeringen en onderzoek naar duurzame energietechnologieën. Dat betekent meer investeringen in windenergie, ook in Dessel. Vlaanderen hinkt hier internationaal nog altijd fors achterop. Het Belgisch aandeel in de totale investeringskost voor MYRRHA (400 miljoen Euro) kan beter aangewend worden voor meer steun in innovatieve projecten zoals de geothermie-centrale die het VITO momenteel, op enkele honderden meters van het SCK, bouwt. Volgens berekeningen van het VITO zou met geothermie half Vlaanderen van duurzame en veilige energie kunnen voorzien worden.

Dat zijn projecten met toekomst, die in de Kempen wel duurzame jobs kunnen creëren.

Contact: Dirk Peeters -