Politiebond ACP

ACP biedt petitie vitaliteitssparen aan

ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp heeft vandaag (dinsdag 20 december), samen met collega's van ACP New Generation, de petitie over vitaliteitssparen aangeboden aan leden van de Tweede Kamer. De ACP is deze petitie gestart naar aanleiding van de discussie over de toekomst van pensioenen in Nederland. Maar liefst 1055 politiemensen hebben deze petitie ondertekend. Dat het voor politiecollega's mogelijk blijft om eerder te stoppen met werken, is ook één van de speerpunten van de ACP in de onderhandelingen voor de nieuwe CAO Politie.

Als enige Politievakbond was de ACP tegen het Pensioenakkoord, omdat daarin niet de mogelijkheid is opgenomen voor mensen met zware beroepen en lage inkomens om eerder te stoppen met werken. Gerrit van de Kamp: "Het politievak is zwaar en risicovol. Voor de ACP is het daarom van cruciaal belang dat het ook in de toekomst mogelijk blijft voor politiemensen om vervroegd uit te treden. Dat doet recht aan de zwaarte en risicovolheid van het vak."

New Generation

Ook Edwin Sieberichs en Bayron Jobing van ACP New Generation, het platform voor werkende ACP-leden tot 35 jaar, waren aanwezig bij de overhandiging van de petitie. "Wij hebben juist ook jongere collega's opgeroepen om de petitie te ondertekenen, zodat onze generatie later ook de mogelijkheid heeft om eerder te stoppen met werken", aldus Sieberichs.

Niet uit te leggen

Momenteel kunnen politiemensen, met behulp van de levensloopregeling, rond hun 60e jaar stoppen met werken. Met de huidige vormgeving van het vitaliteitssparen wordt dit in de toekomst verhoogd naar 64 tot 65 jaar. Daar waar voor anderen het gat tussen de huidige en toekomstige pensioenleeftijd min of meer is gedicht, worden politiemensen geconfronteerd met een verhoging van hun pensioenleeftijd van 3 tot 4 jaar. Gezien de aard van het politiewerk is dit verschil voor de ACP niet uit te leggen.

Overgangsregeling levensloop

De uitwerking van het afgesproken vitaliteitspakket is voor politiemensen niet toereikend. Het doet geen recht aan het werk dat zij voor de samenleving doen. De overgangsregeling levensloop is een stap in de goede richting, maar is niet afdoende. "Voor de huidige collega's zien wij graag dat de peildatum wordt verplaatst naar 31 december 2013. Op deze manier hebben zij financieel meer mogelijkheden om te voldoen aan de grens van 3000 euro om gebruik te kunnen blijven maken van de levensloopregeling."

Met klem verzocht

Voor toekomstige collega's, die hun werk onder dezelfde omstandigheden zullen doen, pleit de ACP voor materiële voortzetting van de levensloopregeling. Gerrit van de Kamp: "Wij kunnen ons voorstellen dat dit wordt geregeld onder de paraplu van vitaliteitssparen. Wij hebben de Tweede Kamer dan ook met klem verzocht om de regeling vitaliteitssparen voor mensen met zware en risicovolle beroepen te verruimen door het maximum spaarbedrag te verhogen én de opnamemogelijkheden aan het einde van de loopbaan niet te beperken." Kamerleden van de SP, VVD, PvdA en Groenlinks hebben de petitie in ontvangst genomen. Zij gaven aan nog midden in het debat te zitten en dat de petitie, waarmee de ACP een stem geeft aan politiemensen, serieus te nemen. De ACP blijft dit debat uiteraard kritisch volgen.
---

20/12/11 15:25

---