Gemeente Venray



20 december 2011

Bijzondere discussie over toekomst DOP's en WOP's

Burgemeester en Wethouders van Venray hebben dinsdag 20 december het startschot gegeven voor een discussie over een belangrijk onderwerp de komende jaren. `Hoe kan de gemeente het beste dorpen en wijken ondersteunen bij het uitvoeren van hun plannen?' is de vraag. Het college wil de uitvoering van de DOP's en WOP's betrekken bij het opstellen van de Voorjaarsnota 2012.

De afgelopen jaren is er in dorpen en wijken hard gewerkt aan de DOP's en WOP's. Inmiddels hebben bijna alle dorpen en wijken in de gemeente zo'n toekomstplan, dat door de gemeenteraad is vastgesteld. Elk plan bevat ook één project dat de bewoners zelf het belangrijkste vinden en ook zelf willen uitvoeren. Voorbeelden van deze zelfsturing zijn de projecten in Heide, waar een grote groep bewoners werkt aan nieuwe functies van hun leegstaande schoolgebouw en in Ysselsteyn, waar bewoners zelf het Lovinckplein op de schop willen nemen, inclusief het verhogen van de verkeersveiligheid van de provinciale weg die het dorp in twee delen snijdt.

Bewonersinitiatieven versterken leefbaarheid

Nu komt het aan op uitvoering van die projecten en daarbij wil het gemeentebestuur de dorpen en wijken zoveel mogelijk de vrije hand geven. Doel is om in 2020 de belangrijkste projecten klaar te hebben. Het jaar 2020 is nog ver weg en de dorpen en wijken willen graag zekerheid dat ze hun werk ook kunnen afmaken. Daarom stelt het college voor om de komende jaren geld vrij te maken en opzij te leggen voor de uitvoering van de DOP's en WOP's. Lucien Peeters (portefeuillehouder Leefbaarheid): "Tijdens mijn inwerkperiode heb ik gezien dat bewoners enorm gemotiveerd zijn om de leefbaarheid van hun buurt, wijk of dorp te versterken. De gemeente moet en wil aansluiten op deze inzet en bevlogenheid. Om te voorkomen dat de prioriteiten die door de dorps- en wijkraden zijn aangevoerd ondersneeuwen in alle andere goede bedoelingen van de gemeente, is een wegingmethodiek en een aanzet voor een financieringsmodel opgezet. Het is in mijn ogen van groot belang om voor de komende jaren heldere financieringsafspraken te maken, die meerdere jaren vastliggen. Alleen op die manier kunnen de actieve bewoners vooruit", aldus een enthousiaste wethouder Peeters.

Objectief wegen

Omdat niet alles tegelijk kan en de financiële bomen allang niet meer tot in de hemel groeien, zijn ook de wegingscriteria belangrijk. Opnieuw Lucien Peeters: "We willen zo objectief mogelijk vaststellen welk zelfsturingsproject kan rekenen op het meeste draagvlak bij de eigen bewoners en het meeste bijdraagt aan de leefbaarheid van dorp of wijk. Daarom hebben we criteria opgesteld om tot een eerlijke volgorde te komen."

Peeters is dan ook benieuwd naar de uitkomsten van de discussies over de langjarige financiering en de wegingscriteria in de commissies en gemeenteraad. "Ik hoop dat we met elkaar dit belangrijke baken weten te verzetten", besluit hij. De discussienota wordt op 14 februari 2012 door de gemeenteraad behandeld.