Stijging donateurs provinciale Landschappen welkom signaal


EMBARGO TOT ZONDAG 18 DECEMBER 10.00 UUR!

De Bilt, 20111218 -- De twaalf provinciale Landschappen hebben op dit moment een achterban van ruim 308.500 donateurs. Dat is in het radioprogramma Vara’s Vroege Vogels op zondagochtend 18 december bekendgemaakt. Vorig jaar december telde dat aantal iets meer dan 300.000. Provinciale Landschappen, regionaal gewortelde organisaties die staan voor natuur, landschap en erfgoed, hechten veel waarde aan een grote betrokkenheid vanuit de locale bevolking.

Uit de stijging valt op te maken dat de leden en donateurs de positie waarderen die het Landschap inneemt in het maatschappelijk en politiek debat over natuur en landschap. Van oudsher hebben de leden en donateurs een sterke binding met het landschap in hun eigen leefomgeving. Nu de kwaliteit van deze leefomgeving steeds meer onder vuur komt te liggen, niet in de laatste plaats als gevolg van de bezuinigingen en de Haagse politieke keuzes die momenteel gemaakt worden, is er brede waardering voor het feit dat het provinciaal Landschap zich sterk blijft maken voor kwalitatief hoogwaardige natuur en een mooi landschap.

De provinciale Landschappen, zoals Het Utrechts Landschap en het Zeeuwse Landschap, onderhouden niet alleen natuur, ze komen op voor natuur en landschap ‘ dichtbij huis’ , in totaal meer dan 105.000 hectare in heel Nederland. Elk Landschap met een eigen identiteit. Ze werken aan natuurlijke waterberging, herstel van kikker- en paddenpoelen, aanleg van ecoducten en komen op voor bedreigde diersoorten als weidevogels. Daarnaast nemen ze ook waardevolle boerderijen, kerken en kastelen onder hun hoede. Verder maken zij het landschap toegankelijk met onder meer wandelpaden, fietspaden en vogelkijkhutten. Voor dit soort particuliere organisaties is deze steun van de achterban onontbeerlijk.