KRO

KRO De Reünie: een Gooise, particuliere school

Uitzenddatum: 18/12/2011

Hockey, daar draaide het om op Het Nieuwe Lyceum te Hilversum, een particuliere school in 't Gooi, waar voornamelijk kinderen uit de gegoede families op zaten. Hockey was dé sport en als je niet op hockey zat, dan ging je toch zeker wel naar de hockeyfeesten die beroemd, berucht en geliefd waren in de wijde omgeving. Bibian uit de VWO-klas (jaargang 1990) van vanavond blonk echter uit in snowboarden.

Bibian was een rustig en vooral sportief meisje, waar iedereen goed mee op kon schieten. Bibian begon na het VWO aan een rechtenstudie en werd lid van het Corps, zoals velen uit de klas. Maar inmiddels had zij tijdens een wintersportvakantie het snowboarden ontdekt. Daar lag haar echte passie. Dus na haar propedeuse vertrok Bibian met een omgebouwd PTT-busje naar de Franse Alpen om zich helemaal toe te leggen op deze sport. Een paar jaar later werd zij -samen met Nicoline Sauerbreij- uitverkoren om voor Nederland bij de Olympische Spelen in Salt Lake City uit te komen. Maar voor het zover was, werd kanker bij Bibian geconstateerd. Niet lang daarna werd haar onderbeen geamputeerd en de Olympische Spelen verdwenen uit beeld. Maar Bibian ging niet bij de pakken neerzitten. In deze aflevering vertelt zij haar verhaal.

Voor de meesten van de klasgenoten was één of twee keer blijven zitten de normaalste zaak van de wereld. Zo ook voor Edwin. Hij had het maar druk met de meisjes en het genieten van het leven. Nog steeds geniet Edwin met volle teugen van het leven, maar nu als expat in Singapore, waar hij regio-directeur is van de IT-afdeling van een groot bedrijf. De Reünie zocht hem en zijn gezin op en liep een dag mee.

Boyd had een bloedziekte, hypoglykemie, waardoor hij vaak een te lage bloedspiegel had en flauwviel. Maar dat was maar bij een enkele klasgenoot bekend, want hij praatte daar nooit over. Na deze 5VWO-klas hield Boyd de school voor gezien. Hij wilde graag de handen uit de mouwen steken en dat kon op de postkamer van Veronica. Later werkte hij bij de TROS en BNN. Uiteindelijk is de ziekte hypoglykemie is Boyd fataal geworden. Door een ongelukkige val stierf hij thuis. Hij was slechts 29 jaar. Richard was zijn baas, maar ook zijn maatje. In De Reünie vertelt Richard wat voor jongen Boyd was en hoe BNN hem na zijn dood geëerd heeft.

KRO De Reünie, zondag 18 december 20.20 uur, Nederland 1.