Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 16 december 2011

Externe audit voor de Vlaamse lokale besturen

Vandaag besliste de Vlaamse Regering op voorstel van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert BOURGEOIS om een externe auditregeling voor alle Vlaamse lokale besturen in te voeren. Deze externe audit is het sluitstuk van de modernisering van de organieke regelgeving voor de lokale besturen.

Minister Geert Bourgeois : 'De nieuwe beleids- en beheerscyclus in de lokale en provinciale besturen bestaat uit drie projecten: de invoering van het nieuw financieel instrumentarium en de planlasten- en rapporteringsvermindering, die reeds in uitvoering zijn. Met de beslissing van vandaag realiseren we ons derde project, nl. de implementatie van de externe audit voor de lokale besturen.'

De lokale besturen zijn en blijven verantwoordelijk voor hun eigen interne controlesysteem; de provinciegouverneur en de Vlaamse regering zijn en blijven verantwoordelijk voor het toezicht op de wettigheid van beslissingen van die lokale besturen en de controle van de jaarrekeningen. De nieuwe externe audit zal zich richten op de evaluatie van het interne controlesysteem en zal ad hoc opdrachten kunnen uitvoeren, bijvoorbeeld in het kader van fraude.

Bij de uitvoering staan volgende principes centraal:


- De externe audit betekent een meerwaarde en doet niets dat gebeurt door andere actoren. Het principe van single audit moet gerespecteerd worden.


- Belangrijk is dat de externe audit moet beantwoorden aan de internationale normen op het vlak van onafhankelijkheid. Die onafhankelijke positie wordt mee gewaarborgd door de aansturing door een auditcomité. Ook zal rekening worden gehouden met de eventueel bestaande audit-initiatieven binnen de lokale en provinciale besturen, om zo overlap te vermijden. Ook zal kruisbestuiving mogelijk zijn met IAVA (Interne Audit van de Vlaamse Administratie), die over veel ervaring en kennis beschikt.


- Met de invoering van dit nieuwe systeem is het niet de bedoeling om jaarlijks alle audittaken van de meer dan 800 besturen te auditen. Dit is onhaalbaar en bovendien niet wenselijk. Daarom is er gekozen voor een realistisch scenario, zonder afbreuk te doen aan de principes die aan de grondslag liggen van de invoering van de externe audit. Het past ook in de vereenvoudiging van het initiële opzet en beoogt een vermindering van de lasten voor zowel de lokale besturen als de Vlaamse overheid.

De externe audit zal betrekking hebben op meer dan 800 entiteiten: 621 reguliere lokale besturen (308 gemeenten en OCMW's en 5 provincies) maar ook de (op vandaag) 199 verzelfstandigde entiteiten (140 autonome gemeentebedrijven, 11 provinciebedrijven en 48 OCMW-verenigingen).

De Vlaamse Regering keurde vandaag de principes goed. Het nieuwe systeem zal in 2013 geleidelijk in werking treden en is tegen 2016 op kruissnelheid.