Politie Kennemerland

Medlpunt Internetoplichting groot succes

Beverwijk, Haarlem, Hoofddorp, 16-12-2011

Checkfunctie Internetoplichting groot succes:
248.000 keer gecheckt in afgelopen twee maanden

HAARLEM, 16 december Consumenten weten de checkfunctie van het Meldpunt Internetoplichting van de politie massaal te vinden. De afgelopen twee maanden werd via www.mijnpolitie.nl 248.000 keer door consumenten gecheckt of de verkopende partij (particulier of webwinkel) betrouwbaar is. Deze checkfunctie biedt consumenten de mogelijkheid om te controleren of zij online veilig kunnen (ver)kopen. Op www.mijnpolitie.nl kunnen zij gegevens (bankrekeningnummer, e-mailadres, telefoonnummer of webadres) van de (ver)koper invoeren. Als gegevens van een verkoper bekend zijn bij de politie (na meerdere meldingen over de verkoper in kwestie), krijgen zij het advies extra voorzichtig te zijn bij een transactie. Dit was bij ongeveer tien procent van de gecheckte gegevens het geval.

Preventie door bewustwording
Harry Jongkind, coordinator van het Meldpunt Internet Oplichting, is blij met het succes: Het meldpunt wordt goed gevonden door consumenten en draagt daarmee bij aan preventie, inventarisatie en aanpak van internetoplichting. Het vergroot de bewustwording en de mogelijkheden van de consument als het gaat om veilig online handelen.

Laagdrempelig
Consumenten kunnen gegevens van een (ver)kopende partij eenvoudig controleren op de site van het Meldpunt. Dat wil zeggen: consumenten krijgen een advies of het wel of niet verstandig is om met de door hen gewenste aan- of verkoop door te gaan. Verdere inhoudelijke informatie daarover mag en wordt uiteraard ook niet door het Meldpunt verstrekt. Het belangrijste advies aan consumenten is om altijd het gezonde verstand te gebruiken: wanneer iets te mooi is om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo. Ook als consumenten bij het controleren van gegevens van de (ver)kopende partij op www.mijnpolitie.nl geen melding krijgen, betekent dit niet automatisch dat de (ver)kopende partij bekend staat als betrouwbaar. Het betekent slechts dat de (ver)kopende partij op dat moment nog niet bekend staat als onbetrouwbaar bij het Meldpunt Internetoplichting.

Inventarisatie
In het eerste jaar van het Meldpunt Internetoplichting, opgericht in oktober 2010, is 30.000 keer melding gemaakt van mogelijke internetoplichting. In totaal heeft het Meldpunt Internetoplichting 175 zaken uitgelicht, die worden onderzocht. Van die 175 zaken zijn er 50 grote onderzoeken waarvoor het Meldpunt per zaak onder andere tientallen bankrekeningnummers heeft opgevraagd bij banken, teneinde strafrechtelijk bewijs te verzamelen tegen de verdachte in kwestie. De overige 125 zaken zijn door het Meldpunt voorbereid en zullen worden overgedragen aan lokale rechercheteams. Of er een onderzoek gestart wordt, hangt onder meer af van de kwaliteit van de verstrekte informatie, het aantal meldingen over een verdachte en de hoogte van het schadebedrag.

Per jaar wordt door particulieren voor ongeveer tien miljard euro verhandeld via handelssites en voor ruim acht miljard besteed aan online aankopen. Alleen al op Marktplaats worden op jaarbasis zon 110 miljoen advertenties geplaatst. Chantal Malfeyt, manager veiligheid bij Marktplaats: In 99,97 procent van de contacten tussen koper en verkoper gaat het gewoon goed. Maar wij werken er met de politie hard aan om de rotte appels eruit te vissen en mensen bewust te maken van het belang van veilig handelen. Het is dan ook goed om te zien dat het meldpunt zo frequent wordt gevonden door de consument.

Succesvolle onderzoeken
Inmiddels heeft een aantal onderzoeken geleid tot de aanhouding van enkele verdachten. Begin dit jaar heeft de Belgische politie in Brussel, op verzoek van het Meldpunt, een 32-jarige Nederlandse internetoplichter aangehouden en aan de Nederlandse autoriteiten overgedragen. Deze man was de afgelopen jaren zeer actief als internetoplichter en gebruikte vele handlangers daarbij. Hij wordt ervan verdacht honderden mensen te hebben opgelicht. De man heeft inmiddels bekend.

Eind november heeft de politie in IJmuiden een 34-jarige IJmuidenaar in zijn woning aangehouden. De man wordt verdacht van internetoplichting. Hij bood via Marktplaats Nintendo spelcomputers aan die hij na betaling niet leverde. Ook leverde hij enkele malen door hem aangeboden concertkaartjes niet. Hij heeft tenminste 220 kopers gedupeerd voor een totaal bedrag van bijna 18.000. Ondanks het feit dat de kopers het overeen gekomen aankoopbedrag hadden overgemaakt op één van zijn 6 bankrekeningen, verzond hij de goederen niet naar de kopers. In Capelle aan de IJssel heeft de politie half oktober een 26-jarige vrouw aangehouden, die ervan wordt verdacht 126 slachtoffers te hebben gemaakt. Ook deze vrouw heeft inmiddels bekend. De politie in Maarssen heeft begin december een 27-jarige man aangehouden, die ervan wordt verdacht meer dan 100 personen via internet te hebben opgelicht.

Meldpunt Internetoplichting:
unieke samenwerking van politie, OM en Marktplaats Het Meldpunt Internetoplichting komt voort uit een samenwerking tussen de Politie, het Openbaar Ministerie (OM) en Marktplaats. Het is een unieke en innovatieve manier van samenwerken om internetoplichting te bestrijden, doordat zowel publieke als private partijende handen ineen slaan. Op www.mijnpolitie.nl, de website van het MIO, kunnen consumenten die slachtoffer zijn geworden van internetoplichting melding doen. Oplichters kunnen op deze manier beter en efficiënter in beeld worden gebracht.

De Politie, het OM en Marktplaats vinden het belangrijk dat het vertrouwen in de handel via internet wordt beschermd. Hierdoor kunnen consumenten opeen plezierige manier en in goed vertrouwen met elkaar zaken blijven doen. Vandaag de dag handelen maandelijks enkele miljoenen mensen met elkaar, onder meer via handelssites. Het afgelopen jaar heeft het Meldpunt, dat is gestart als een kleinschalige pilot, veel ervaring opgedaan bij de aanpak van internetoplichting.

Over Openbaar Ministerie en Politie
Het arrondissementsparket Haarlem en de regiopolitie Kennemerland zijn, samen met Marktplaats, initiatiefnemers van het landelijke Meldpunt internetoplichting. Het Meldpunt wordt ondersteund door het intensiveringsprogramma Cybercrime van het Openbaar Ministerie én het Programma Aanpak Cybercrime (PAC) van de politie.

Over Marktplaats
Marktplaats is al jaren een van de populairste sites van Nederland. Maandelijks ontvangt
Marktplaats ruim 6 miljoen unieke bezoekers. Per jaar worden ruim honderdtien miljoen nieuwe advertentiesop de site geplaatst. Particuliere en zakelijke aanbieders zorgen voor een groot en gevarieerd tweedehands en nieuw aanbod: van kleding en verzamelobjecten tot autos en diensten. Marktplaats maakt sinds november 2004 onderdeel uit van eBay en is gevestigd in Amsterdam. Kijk voor meer informatie op: www.marktplaats.nl.