Gemeente Zoetermeer

Eerste groene gevel in binnenstad van Zoetermeer

In het voorjaar van 2012 komt er een groene gevel tegen de parkeergarage Onderlangs. De gemeente Zoetermeer en eigenaar Unibail-Rodamco, tekenden op donderdag 24 november 2011 hiervoor een overeenkomst. Deze groene gevel vergroot het groen in de binnenstad, zorgt voor een aantrekkelijker entree en draagt bij aan een aantrekkelijk gebied voor mens én dier.
Een groene gevel is een verticale tuin met beplanting langs een gevel. Bij de gevel van parkeergarage Onderlangs gaat de beplanting bestaan uit verschillende plantsoorten die onder andere vogels en insecten aantrekken. De totale oppervlakte van de groene gevel bedraagt straks ongeveer 224 m2.

Voordelen
De binnenstad krijgt met deze groene gevel een groener aanzicht en ziet er daardoor meer uitnodigend uit. Een groener aanzicht is een van de wensen van de bezoekers, ondernemers en bewoners van de binnenstad. En dat niet alleen. De gevel vergroot de diversiteit aan vogels en insecten, zorgt voor afbraak van CO2 en verlaagt de zomerse temperatuur in de stad. Het gemeentelijk programma Duurzaam Zoetermeer en het project Visie Binnenstad werken samen zodat de groene gevel er komt. Unibail-Rodamco financiert de aanleg van de groene gevel deels met subsidie van het Stadsgewest Haaglanden.

Duurzaam Zoetermeer
Met het collegeprogramma 2010-2014 werkt de gemeente aan een toekomstgericht Zoetermeer, waar mensen de gedachten omarmen dat we de aarde niet gekregen hebben van onze ouders, maar in bruikleen van onze kinderen. Daarom staat de gemeente achter het programma Duurzaam Zoetermeer. Zoetermeer wil een van de voorbeeldsteden in Nederland zijn als het gaat om een duurzame stad, met een realistische aanpak. Onder meer door het toevoegen van duurzame kwaliteit aan onze eigen gemeente. En onder andere door het terugdringen van en besparen op energieverbruik, CO2-neutrale bouw te stimuleren en het bevorderen van een gezond leefmilieu (geluid- en luchtkwaliteit). Verbetering van de biodiversiteit (flora en fauna) en het stimuleren van alternatieve energiebronnen staan daarom centraal. Het behouden en zo mogelijk uitbreiden van groenkwaliteit in en om de stad draagt hier ook aan bij.

Kijk voor meer informatie over het programma Duurzaam Zoetermeer op www.zoetermeer.nl/duurzaamzoetermeer.

Visie Binnenstad
Een bruisende en sfeervolle binnenstad. Voor iedereen. Of je er nu woont, winkelt, uitgaat, wandelt of vrienden ontmoet. Een binnenstad waar je naar Culinair Zoetermeer gaat, op een terras geniet, indrukwekkende gebouwen bekijkt of naar de film gaat... Oftewel, een binnenstad waar je heel veel kunt beleven. Dat heeft de gemeente voor ogen. Hiervoor is de Visie Binnenstad 2030 en het uitvoeringsprogramma ontwikkeld, samen met bezoekers, bewoners, ondernemers en eigenaren. Beide worden in januari 2012 aangeboden aan de gemeenteraad, die hierover een uitspraak doet. Kijk voor meer informatie op de pagina Visie binnenstad.

Duurzaamheid bij Unibail-Rodamco
Duurzaamheid staat bij Vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco al jarenlang hoog op de agenda. Voor haar inzet op het gebied van duurzaamheid ontving Unibail-Rodamco dit najaar de Groene Baksteen. Dit is een juryprijs voor de meest duurzame vastgoedbelegger in Nederland. De prijs is sinds dit jaar gekoppeld aan de resultaten van de Global Real Estate Sustainability Benchmark (GRESB). In de benchmark van GRESB eindigt Unibail-Rodamco wereldwijd op de 28e plaats van 340 deelnemers. Kijk voor meer informatie op www.unibail-rodamco.com.