Erasmus Universiteit Rotterdam

Symposium: Begroten met beleid

Datum
Van: 16 december 2011 09:30
Tot: 16 december 2011 13:00

---

Locatie:
Erasmus Universiteit Rotterdam, campus Woudestein, M-gebouw, zaal Athena

Toelichting
De opleiding Bestuurskunde van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) organiseert een symposium naar aanleiding van het verschijnen van Begroten met beleid - pleidooi voor planning en control op maat bij de gemeenten. In dit boek pleiten de auteurs dr. Paul Bordewijk en dr. Henk Klaassen voor een veel gedifferentieerdere vorm van planning en control dan thans plaats vindt.

Andere aanpak planning en control bij gemeenten en provincies

New Public Management heeft de planning en control bij gemeenten sterk negatief beïnvloed. Planning en control moet veel genuanceerder worden aangepakt. Dat bepleiten dr. Paul Bordewijk en dr. Henk Klaassen van de opleiding Bestuurskunde van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) in het boek Bergroten met beleid - pleidooi voor planning en control op maat bij gemeenten. Het eerste exemplaar wordt vrijdag 16 januari 2011 tijdens een symposium overhandigd aan drs. Saskia J. Stuiveling, president van de Algemene Rekenkamer. Tijdens het symposium onder leiding van dr. Ronald Plasterk, lid van de Vaste commissie voor Financiën van de Tweede Kamer, komt het New Public Management op de snijtafel.

Bordewijk en Klaassen bepleiten een veel genuanceerdere aanpak dan uit het New Public Management is voortgekomen. De afgelopen twee decennia kende de overheid een opmars van New Public Management. Daarbij worden sturings- en verantwoordingsmethoden uit het bedrijfsleven gebruikt.

Hoewel New Public Management breed wordt geaccepteerd door financiële specialisten, blijken de resultaten in de praktijk tegen te vallen. Gemeenteraden sturen liever op activiteiten dan op maatschappelijke effecten. New Public Management kan ook tot perverse effecten leiden, zoals bij het `afrekenen' van instellingen voor Hoger Onderwijs op aantallen studenten.

In het boek beargumenteren Bordewijk en Klaassen een andere aanpak. Daarbij gaat het om het onderscheiden van overheidstaken naar de vorm van marktfalen waarop zij een antwoord geven. Ook de positie van de inwoners, de bedrijfsvoering en de mogelijkheid taken over te laten aan anderen komen daarbij aan de orde. Dit alles is van belang voor de wijze van begroten, afrekenen en evalueren.

De auteurs laten zien hoe dat in de praktijk bij verschillende gemeentelijke taken moet worden toegepast. Het boek van Bordewijk en Klaassen vooral bedoeld voor gemeente- en provinciebestuurders, de ondersteunende financiële ambtenaren en iedereen die betrokken is bij de regelgeving inzake planning en control.

Begroten met beleid wordt uitgegeven door uitgeverij SDU.