Best Gastronomy Awards 2011 in Nederland uitgereikt


Exclusief Montblanc-horloge voor toppers uit de Nederlandse horeca

AMSTERDAM, 20111215 -- De Best Gastronomy Awards 2011 zijn uitgereikt. Deze prijzen, een speciaal Montblanc horloge, zijn toegekend aan personen die voor de Nederlandse horeca toonaangevend en bepalend zijn, of zich verdienstelijk hebben gemaakt. De winnaars zijn Cees Helder, de eerste driesterren-chef van Nederland en de twee huidige driesterren-chefs Sergio Herman van Oud Sluis en Jonnie Boer van de Librije. De vierde winnaar is Peter Koehn van de Karpendonkse Hoeve, die het langste als chef onafgebroken een ster heeft. De laatste award ging naar de chef-kok Tonny Berentsen van De Kromme Dissel, het restaurant dat sinds 1971 het langste onafgebroken een ster heeft.

Night of Gastronomy

Tijdens de Night of Gastronomy in Hotel Okura Amsterdam werden de winnaars gehuldigd in aanwezigheid van de top van de Nederlandse horeca. Het evenement werd in het verleden vijf keer eerder georganiseerd door wijnimporteur L’Exception Lenselink onder de naam Sterren Bib Gourmand Gala, maar omdat het evenement in vernieuwde vorm plaatsvond is ook gekozen voor een nieuwe naam. ,,Niet alleen de chef-koks en eigenaren van de beste restaurants in Nederland zijn uitgenodigd, maar ook de eigenaren/directeuren van de tophotels in Nederland. Deze naam past dan dus ook beter bij het vernieuwde evenement”, aldus Bert de Boer eigenaar van L’Exception Lenselink en importeur van founding partner Antinori-wijnen. Dit jaar werd nauw samengewerkt met nieuwe partners: champagnemerk Moët & Chandon, juwelier Schaap en Citroen, Hotel Okura Amsterdam, SVH en BMW Group Financial Services. 

Winnaars Best Gastronomy Awards

Cees Helder, een man die al op jonge leeftijd ontdekte dat hij een echte horecaman was. Hij werkte in diverse restaurants, zowel in de bediening als in de keuken. Zijn grootste talent bleek uiteindelijk in de keuken te liggen, waar hij furore maakte. Als chef-kok behaalde hij in twee restaurants één Michelin-ster. Helder bekleedde in het verleden ook verschillende managementfuncties bij Bilderberg Hotels, volgens hem zijn management en horeca onlosmakelijk aan elkaar verbonden. In 1986 begon hij zijn eigen restaurant, in 1995 haalde hij de hoogste graad van vakbekwaamheid en werd hij SVH Meesterkok. In 2002 werd zijn restaurant als eerste in Nederland met drie Michelin-sterren onderscheiden.

Jonnie Boer werd op 24-jarige leeftijd chef-kok en enkele jaren later kochten hij en zijn vrouw het restaurant. In 1993 onderscheidde Michelin hem met de eerste ster. In 1997 haalde hij de hoogste graad van vakbekwaamheid en werd SVH Meesterkok. Op zijn 33e (1999) volgde de tweede ster en was hij daarmee de jongste tweesterrenkok. In 2004 werd De Librije het tweede restaurant in Nederland dat een derde ster kreeg. Sinds 2008 openden hij samen met zijn vrouw een hotel met kookatelier en wijnschool, waar ook het ‘zusterrestaurant’ is gevestigd. Librije’s Zusje werd een half jaar na de opening met een eerste ster bekroond en voor de gids 2012 met een tweede. Boer kookte tijdens de uitreikingen bij de Johan Cruyff Foundation en krijgt zijn horloge op ander moment.

Peter Koehn, nam in 1981 de scepter in de keuken over in het restaurant waar hij tot op heden nog steeds chef-kok is. In 1990 haalde hij de hoogste graad van vakbekwaamheid in de Nederlandse horeca en werd hij SVH Meesterkok. Koehn treedt niet graag op de voorgrond en wil ‘gewoon lekker bezig zijn in de keuken’. Hij toast ieder jaar na de uitreiking van de sterren met zijn gehele team als stimulans voor het nieuwe jaar. Koehn heeft al meer dan 32 jaar zonder onderbreking een onderscheiding van Michelin. 32 jaar op hetzelfde niveau koken en voor hetzelfde restaurant is voor Nederland een unieke prestatie. 

Tonny Berentsen, staat het liefst in de keuken, waar hij de ingrediënten wil aanraken en zien wat er gebeurt. Voor Berentsen is er niets mooier dan het moment dat de pannetjes heen en weer gaan schuiven. Koken zit hem in het bloed. Hij heeft een voorliefde voor het regionale product. Voor hem is het als chef-kok belangrijk te weten waar iets precies vandaan komt. Het moet top zijn, anders serveert hij het niet. Berentsen is al twintig jaar werkzaam in De Kromme Dissel, waarvan de laatste tien jaar als chef de cuisine. De Kromme Dissel, onderdeel van Bilderberg Klein Zwitserland, heeft sinds 1971 onafgebroken een ster en heeft die als bedrijf het langste in Nederland.

Sergio Herman, studeerde en woont in België. In 1995 werd zijn restaurant in de Michelingids met één ster gewaardeerd en in 1999 met twee sterren. De hoogste waardering van drie Michelin-sterren kreeg zijn restaurant in 2005. Vorig jaar was Herman te zien in het tv-programma De Beste Hobbykok van Vlaanderen waarin hij samen met Peter Goossens uit een groot aantal hobbykoks de beste moest kiezen. Herman haalde in GaultMillau in 2010, 2011 én 2012 de maximale score van 20 op 20 punten en neemt in de jaarlijkse ranglijsten van Lekker de eerste plaats in. Herman was op het moment van uitreiken in Azië en liet de prijs ophalen door zijn chef Nick Bril en sommelier Benjamin de Buck. Presentator Martijn Krabbé las nog een persoonlijke e-mail van Herman voor aan het publiek waarin hij de jury bedankte voor de toekenning en hoopt dat iedereen volgend jaar weer aanwezig is bij de Night of Gastronomy om de nieuwe derde sterrenzaak te vieren met elkaar. ,,Want ik vind dat wij die nieuwe derde ster als culinair Nederland verdienen en ook waard zijn!!!”, aldus Herman.

Jury

De jury van de Best Gastronomy Awards komt jaarlijks drie keer bijeen om de criteria te bepalen voor de komende editie en om tot overeenstemming te komen over genomineerden en winnaars. Naast Bert de Boer van L’Exception Lenselink bestaat de jury van de Best Gastronomy Awards uit:
- Stan Huygens, van de gelijknamige society pagina op de meest gelezen pagina (4) van De Telegraaf;
- Dennis Martens, commercieel manager en mede-eigenaar Schaap en Citroen juweliers met 8 vestigingen in Nederland;
- Carsten Klint, verantwoordelijk voor de hoogst haalbare graad van vakbekwaamheid in de horeca: de SVH Meestertitel bij de Stichting Vakbekwaamheid Horeca;
- Martijn Krabbé, enthousiast liefhebber van (top)gastronomie die een sterke band heeft met de culinaire wereld. Zijn vrije tijd brengt hij graag zelf in de keuken door of besteedt hij aan een bezoek aan de beste restaurants ter wereld.

[Best Gastronomy Awards 2011, foto  Nina de Ridder i.o.v. Night of Gastronomy]

Fotobijschrift: v.l.n.r.: Benjamin de Buck (sommelier Oud Sluis), Nick Brik (souschef Oud Sluis), Jan Willem Loor (juwelier Schaap en Citroen), Cees Helder, Tonny Berentsen (De Kromme Dissel), Leidy van Eeghem en Peter Koehn (De Karpendonkse Hoeve).
Foto is vrij van rechten te gebruiken mits bronvermelding: Nina de Ridder i.o.v. Night of Gastronomy