Stadsdichter Willem Bierman rondt af, Ria Borkent neemt over
Met het gedicht 'Centraal Beheer Achmea' rondt de Apeldoornse stadsdichter Willem Bierman zijn werk als stadsdichter voor de gemeente Apeldoorn af. Bierman is drie jaar lang poëtisch ambassadeur van de gemeente Apeldoorn geweest. Op de Nationale Gedichtendag, 26 januari 2012, verschijnt een bundel met alle werken van de stadsdichter. Dichteres Ria Borkent neemt zijn taak in 2012 over.
Gedurende zijn ambtsperiode van drie jaar schreef Bierman vijftien stadsgedichten en twaalf spontane poëtische toegiften. Hij liet zich daarbij inspireren door een scala aan onderwerpen en gebeurtenissen. In april 2009 startte Bierman zijn reeks met het gedicht 'De Dag voor Koninginnedag'. Dit gedicht kreeg een bijzondere betekenis door de dramatische gebeurtenissen tijdens die Koninginnedag. Op 1 mei 2009 schreef de stadsdichter het memorale 'De Dag na Koninginnedag'.
Bierman wijdde gedichten aan onder meer de 65-jarige bevrijding van Apeldoorn, de speciale Apeldoorn-postzegel en de opening van Dok Zuid. Alle Apeldoornse stadsgedichten en de toegiften zijn verzameld op www.apeldoorn.nl/stadsdichter. De stadsgedichten van Willem Bierman zijn ook op ansichtkaart verschenen. Deze zijn gratis verkrijgbaar bij de filialen van CODA, bij de boekhandels Nawijn & Polak, de Slegte, Plantage en Koetsier, bij Markant, Gigant en het VVV.
Stadsdichter 2012: Ria Borkent
In 2012 neemt Ria Borkent (Apeldoorn, 1950) de taak van Apeldoorns stadsdichter(es) op zich. Borkent schrijft gedichten en kerkliederen. Verschenen poëziebundels van haar hand zijn: Gaatjes in mijn oren (1994) en Hondsdraf (2005). Ook werd haar vertaling van Bachs Matthaüs Passion in 2011 uitgevoerd in het Concertgebouw in Amsterdam, de première was in de Grote kerk in Apeldoorn. Ze schreef koorteksten voor CD's, onder andere van een Kerst- en een Paasoratorium. Voor Radio 4 vertaalde ze 100 Bachkoralen. Ze werkt mee aan de serie 'Schriftgedichten bij het kerkelijk jaar'. Als dichter is ze verbonden aan het project 'Psalmen voor Nu' en als 'Dichter op het Nieuws' reageert ze voor een krant op nieuwsfoto's.
Laatste gedicht Willem Bierman
Bierman sluit zijn 'stadsdichterscarrière' af met het gedicht 'Centraal Beheer Achmea'.
Centraal Beheer Achmea
Er wordt op een wekkerradio een aanslag gepleegd
Er zijn laatste woorden en als je die wilt weten
vraag je maar hoe je 't verzint: Centraal Beheer Achmea
In neerdalende stilte worden ze meegenomen bij het
in slaap vallen. Het omlijstend kader luidt: stel het zijn
de laatste woorden van je leven kun je daarmee verder dan?
Bij het uitgesteld ontwaken die drie woorden die als eerste
plus de vraag van eerder en de nieuwe die zich aandient:
schrijf ik die mensen aan met moet u luisteren zoals ik
vanmorgen moest en hoe nu verder, of beperk ik mij
aandringend op secce afhandeling met warme zakelijkheid
onder het bezigen van afscheidstermen van gelijke strekking
over nachtrust en hetzelfde laken met gedoe eronder, niet
benieuwd naar uw geheel vrijblijvend existentieel zuchten?
Einde persbericht
Gemeente Apeldoorn