Politie Kennemerland

Veiligheidshuis Kennemerland pakt loverboys aan

kennemerland, 15-12-2011 o Haarlem, 14 december 2011 - In januari 2012 wordt in Kennemerland een digitaal meldpunt geopend waar professionals uit onderwijs en zorg signalen van loverboypraktijken kunnen melden. Loverboyproblematiek is een vorm van mensenhandel en verdient veel aandacht van hulpverleners, politie en justitie. Tienermeisjes die met loverboys te maken hebben, zijn zich in de beginfase vaak niet bewust van de problemen waarin ze terecht zijn gekomen. De grens tussen enerzijds het experimenteren en het zoeken van spanning, geld en seks en anderzijds uitbuiten en prostitueren is niet altijd duidelijk te herkennen voor deze meisjes.

Professionals in onderwijs en zorg

Slachtoffers van loverboys zijn vaak meisjes die regelmatig in contact zijn met verschillende hulpverleners. Denk hierbij aan zorgcoördinatoren op scholen, jeugdbeschermers, leerplichtambtenaren en medewerkers van bureau Halt en Brijder Verslavingszorg. Veiligheidshuis Kennemerland wil deze professionals graag informeren over mogelijke signalen van problemen met loverboys bij met name tienermeisjes.

Signalenkaart

Een zogenaamde signalenkaart moet de professionals hierbij helpen. Wanneer zij vermoedens of twijfels hebben over hun cliënten, kunnen zij een melding maken bij het digitale meldpunt loverboys. Deze meldingen worden door politie, het Openbaar Ministerie, Bureau Jeugdzorg en andere lokale hulpverleningsorganisaties besproken in het Veiligheidshuis. De meldingen worden beoordeeld en er wordt een aanpak afgesproken. Deze kan bestaan uit onderzoek naar eventuele verdachten door de politie en uit zorg voor het mogelijke slachtoffer. Op dinsdag 13 december 2011 zijn alle professionals uit Kennemerland die zich bezighouden met jeugd uitgenodigd voor een themabijeenkomst over loverboys, waar de signalenkaart geïntroduceerd wordt en ervaringen van partners uit andere regios worden gedeeld.

Preventie

Als de betrokken partijen na een proefperiode tevreden zijn over de samenwerking en de resultaten, wordt onderzocht hoe de aanpak verder uitgebreid kan worden. Marije van Barlingen, ketenmanager van Veiligheidshuis Kennemerland: Met het meldpunt hopen we zo veel mogelijk slachtoffers van loverboys te helpen door ze de zorg te bieden die ze nodig hebben. Nog liever willen we preventief ingrijpen waar dat mogelijk is. Hiervoor is het belangrijk om bij professionals in onderwijs en zorg het bewustzijn te vergroten van de signalen van loverboyproblematiek. Onze signalenkaart helpt daarbij. In januari 2012 vindt het eerste casusoverleg loverboys plaats bij Veiligheidshuis Kennemerland.