Nederlandse Hartstichting


chronische ziekten

Nieuws

Open brief: Minister Schippers sluit ogen voor epidemie van chronische ziekten

donderdag 15 december 2011

Een epidemie van chronische ziekten dreigt. Wereldwijd sterven jaarlijks 36 miljoen mensen aan kanker, hart- en vaatziekten, diabetes en longziekten als astma en COPD. Hun aantal zal snel stijgen en dat is een enorm economisch risico. Maar minister Schippers (volksgezondheid) sluit willens en wetens de ogen: ze weigert effectieve maatregelen te nemen en ze negeert internationale verdragen.

Wereldwijd sterft ruim 60% van de mensen aan kanker, hart- en vaatziekten, longziekten of diabetes. Dit zijn jaarlijks 36 miljoen doden. Bij de helft van de mensen die gehandicapt zijn, is dit een gevolg van één van deze ziekten. Het aantal mensen dat sterft of lijdt aan chronische ziekten zal explosief toenemen, ook in Nederland. Dit veroorzaakt armoede, ongelijkheid, leed, grote druk op de zorg en gigantische economische schade. Ook in Nederland.

Niemand lijkt te beseffen hoe bedreigend chronische ziekten zijn voor de wereldeconomie. Uit recente onderzoeken van het World Economic Forum en Harvard blijkt dat chronische ziekten de wereldeconomie meer dan 30 biljoen euro gaan kosten de komende 20 jaar. En daar gaan alle landen de gevolgen van ondervinden. Ook Nederland, waar de zorg voor de circa 3,5 miljoen mensen met een chronische ziekte veel kost.

Sturen op vermijdbare risico's
Natuurlijk, mensen moeten ergens aan dood gaan. Maar toch niet al voor hun 60ste en zeker niet als politieke moed het kan voorkomen? Chronische ziekten worden deels bepaald door aanleg en deels door risico's die je kunt mijden. Wetenschappelijke bewijzen zijn ruim voorhanden dat het terugdringen van roken, drank, ongezonde voeding en onvoldoende beweging echt zoden aan de dijk zetten. Tel daarbij vroege opsporing en tijdige behandeling, en je krijgt vat op de epidemie van ongeneeslijke ziekten. Sturen op gezonde leefstijl is nu aan de politiek.

In september luidde Margaret Chan, hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), in New York de noodklok tijdens de VN-Topbijeenkomst over Chronische ziekten. Zij riep wereldleiders op zich 'keihard te verzetten' tegen de tabaksindustrie. Ook sprak ze over de indringende marketing van ongezonde voeding en riep ze regeringen op hun burgers te stimuleren tot een gezonde levensstijl.

Internationale afspraken
In New York kwam kwam het tot een Politieke Verklaring over Chronische Ziekten. Hierin wordt het explosieve risico van chronische ziekten onderkend: actie is nu geboden. Het voorkómen van chronische ziekten is de belangrijkste hoeksteen. Overheid en maatschappij zijn aan zet. Dat betekent concreet:

* het creëren van een gezonde omgeving, waardoor mensen gezonde keuzes kunnen maken en een gezond leven kunnen leiden;
* het bevorderen van gezondheid educatie, op scholen en door publiekscampagnes;

* de versnelde uitvoering van het internationale verdrag over tabaksbestrijding (FCTC);

* het implementeren van de WHO-strategie over Voeding, Bewegen en Gezondheid;

* het beperken van reclame voor ongezonde voeding en frisdrank gericht op kinderen en voeding die veel zout, suiker, verzadigd vet en transvet bevat.

De wereldleiders namen de handschoen op: ze onderschreven de verklaring in New York unaniem, ook Nederland.

Gezondheidsnota
In Nederland beschrijft minister Schippers in haar Gezondheidsnota een aantal nuttige zaken. Zeker als het over sport en bewegen gaat: iedereen moet veilig kunnen sporten, bewegen en spelen in de buurt. Voor de jeugd vindt de minister zelfs dat 'het stellen van grenzen en stimuleren van een gezonde basis gerechtvaardigd is'. Tot zo ver lijkt het in de geest van 'New York'.

Maar de minister is wars van het positief beïnvloeden van leefstijl, wars van het aanspreken van de voedingsindustrie of de tabaksindustrie. Ze weigert van de beschikbaarheid van tabak te beperken, mensen te ondersteunen die willen stoppen met roken en reclame voor ongezonde voeding gericht op kinderen te beperken - de minister verdedigt zich met haar mantra's over 'eigen verantwoordelijkheid' (de burger) en 'zelfregulering' (de industrie).

De minister heeft geen boodschap aan de Politieke Verklaring over chronische ziekten. Ze benadrukt dat ze uiteindelijk toch haar eigen plan trekt. 'Die beleidsvrijheid delegeert het kabinet noch aan de EU noch aan de WHO.' Die rigide houding maakt de Nederlandse handtekening eronder tot een wassen neus.

Roer moet om
Zo komen we er niet. Het roer moet echt om. De gevolgen van chronische ziekten voor individuen, maatschappij en economie zijn simpelweg te ernstig. Als gezondheidsfondsen roepen we onze minister van Volksgezondheid op om in de geest van New York te handelen. Een actieve en positieve houding voor een gezonde leefstijl voor alle Nederlanders hoort daarbij.

Minister, toon leiderschap, visie en daadkracht! Gezamenlijk met u kunnen wij deze epidemie nog een halt toeroepen.

Hans Stam, directeur Nederlandse Hartstichting
Michel Rudolphie, directeur KWF Kankerbestrijding Inge de Weerdt, directeur Nederlandse Diabetes Federatie Michael Rutgers, directeur Astma Fonds

Meer informatie

Lees meer op skipr.nl