Ingezonden persbericht
15 december 2011 - Wijziging Zorgverzekeringswet dupeert bouw extra
Door een wijziging in de Zorgverzekeringswet per 1 januari a.s. moeten bedrijven in veel gevallen fors meer bijdrage aan de zorgkosten. Dit varieert per bedrijf van enige duizenden tot enkele miljoenen euro's. NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers wil daarom dat de wijziging wordt teruggedraaid of dat er anders een compensatie voor de bouwsector komt. Door de huidige crisis en de sterk verminderde hypotheekmogelijkheden voor huizenkopers kan de bouw er weinig meer bij hebben.
In een brandbrief aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport schrijft de brancheorganisatie dat ontwikkelaars en bouwondernemers al in aanhoudend slecht weer zitten. Door verslechterd sentiment en afgenomen kredietfaciliteiten voor huizenkopers als gevolg van de eurocrisis liggen de maandelijkse verkopen van nieuwbouwwoningen inmiddels rond de 1400 woningen. Voor de crisis waren dat er maandelijks nog ruim 4.000. "Hierdoor staan de marktwaardes van onze producten onder zware druk." En ook de aanhoudende kostenstijgingen door onder andere hogere grondstoffenprijzen, hogere CAO-lonen en steeds hoger wordende wettelijke eisen aan de bouwkwaliteit zorgen ervoor dat de verhouding in de sector tussen kosten en opbrengsten ernstig uit balans is.
En daar komt nu de wijziging in de Zorgverzekeringswet nog eens bij. Door de verhoging van de inkomensgrondslag voor de inkomensafhankelijke bijdrage voor de Zorgverzekeringswet zijn bedrijven in veel gevallen fors meer kwijt aan bijdragen aan de zorgkosten. "Kleine bedrijven moeten als gevolg hiervan rekenen op kostenstijgingen van circa 7.500 euro, oplopend tot enkele miljoenen euro's voor de grote bouwbedrijven", aldus NVB in de brief aan de minister. De aangekondigde kleine premieverlaging van 7,75 procent naar 7,1 procent is volgens NVB onvoldoende om deze forse kostenstijging te voorkomen.
Het is dan ook om die reden dat NVB minister Schippers van Volksgezondheid met klem verzoekt de wetswijziging terug te draaien. Als dat niet mogelijk is dan moet de minister een zodanige maatregel treffen dat zwakke sectoren zoals de bouw worden ontzien. "De wetswijziging", waarschuwt NVB, "zal onherroepelijk leiden tot extra werklozen in de bouw. Het kan toch nooit de bedoeling zijn dan dat het budgettaire voordeel voor de één (hogere zorginkomsten) tot een budgettair probleem bij de ander (hogere werkloosheidsuitgaven) leidt. Per saldo wordt Nederland daar niet beter van".
Noot voor de redactie (