Ingezonden persbericht
1 december 2011
Ontwikkeling in fragiele staten: opgeven of doorgaan?
Decennialang is geprobeerd fragiele staten te ontwikkelen tot moderne samenlevingen, meestal zonder resultaat. Nog steeds leven meer dan een miljard mensen in fragiele staten, waarin ze het slachtoffer zijn van een neerwaartse spiraal van onderontwikkeling en onveiligheid. Op donderdag 15 december vindt een paneldiscussie plaats waarin Ruud Treffers, Seth Kaplan en René Grotenhuis, experts op het gebied van ontwikkelingssamenwerking, ingaan op de vraag in hoeverre internationale actoren staten moeten helpen ontwikkeling te bevorderen .
Investeren in fragiele staten blijft belangrijk, omdat zij broeinesten zijn voor problemen met mondiale gevolgen. Zwak bestuur veroorzaakt regionale instabiliteit, massa's vluchtelingen en vrijplaatsen voor terroristen en criminele groeperingen. Grote hoeveelheden geld, vredeshandhaving en advies aan het adres van fragiele staten hebben niet of nauwelijks voor verbetering kunnen zorgen. Hoe ver moet de internationale gemeenschap gaan wanneer staten zelf de verantwoordelijkheid om hun burgers van de meest noodzakelijke diensten te voorzien, niet langer kunnen of willen nemen? Is herbezinning over de rol van de staat in het ontwikkelingsproces nodig?
Ruud Treffers is Nederlands bewindvoerder bij de Wereldbank. Tot 2008 was hij directeur-generaal Internationale Samenwerking bij het ministerie van Buitenlandse zaken.
Seth Kaplan is business consultant voor bedrijven in ontwikkelingslanden en publiceerde in 2008 publiceerde hij het veelgeprezen Fixing Fragile States: A new Paradigm for Development.
René Grotenhuis is directeur van Cordaid en voorzitter van SID.