Ingezonden persbericht


Kossmann.dejong ontwerpt Jodendom. Een wereld vol verhalen voor De Nieuwe Kerk

Kossmann.dejong heeft de tentoonstelling Jodendom. Een wereld vol verhalen ontworpen voor De Nieuwe Kerk in Amsterdam. Aan de hand van 500 bruiklenen wordt het fascinerende verhaal van drieduizend jaar joodse religie, cultuur, kunst en geschiedenis verteld. De nadruk van de tentoonstelling ligt op de mondiale diversiteit van het jodendom. Jodendom. Een wereld vol verhalen opent officieel op 15 december en is voor publiek te bezoeken van 17 december 2011 tot 15 april 2012.

Woud van teksten
Zoals elke godsdienst probeert het jodendom een antwoord te geven op vragen over oorsprong, betekenis en doel van het leven. Het Boek, de Tenach, of de Hebreeuwse Bijbel (het Oude Testament) is voor joden de leidraad bij deze vragen. Het bestuderen van teksten staat centraal in het joodse religieuze leven en alle rituelen van het jodendom zijn terug te voeren op het Boek. Om het belang van tekst te benadrukken is De Nieuwe Kerk getransformeerd in een woud van joodse religieuze teksten. Al zwervend door dit landschap van teksten ontdekt de bezoeker aan de hand van objecten en verhalen de betekenis van het joodse culturele en religieuze leven.

Bijzondere internationale bruiklenen
Door de wereldwijde verspreiding van de joodse gemeenschap is de variëteit aan verschijningsvormen van religieuze objecten groot. De tentoonstelling brengt al deze verschillende objecten samen waardoor een interessante vergelijking ontstaat. De 500 bruiklenen komen van internationaal gerenommeerde musea en collecties en uit particulier bezit. De meeste ervan zijn nooit eerder in Nederland te zien geweest. Absolute topstukken zijn onder andere: een Dode Zee-rol uit de eerste eeuw v. Chr. uit het Israël Museum in Jeruzalem en The Alephbet Tapestry van de hedendaagse Russisch-Amerikaanse kunstenaar Grisha Bruskin.

De Nieuwe Kerk
De Nieuwe Kerk als spirituele plek zit boordevol symboliek. Voor de indeling van de tentoonstelling is deze symboliek sturend geweest, zodat de kerk en het verhaal van het jodendom elkaars betekenissen versterken. Zo hebben de bruiklenen die te maken hebben met het Boek een plek gekregen in het meest heilige gedeelte van de kerk: het hoogkoor. In het meer profane gedeelte van de kerk ­ het middenschip en de zijbeuken ­ wordt het joodse dagelijkse leven verteld. De verhalen concentreren zich rond de bijzondere momenten uit het leven zoals geboorte, huwelijk en dood. In diverse themapaviljoens stapt de bezoeker de wereld van joodse religieuze feesten zoals Jom Kipoer, Sabat, Chanoeka en Poeriem binnen. In de volledig ingerichte paviljoens kan de bezoeker ook joden van over de hele wereld ontmoeten. Via gefilmde interviews vertellen zij welke rol het jodendom speelt in hun dagelijkse leven en laten zo de enorme diversiteit in jodendomsbeleving zien.

De Nieuwe Kerk Amsterdam presenteert de tentoonstelling Jodendom. Een wereld vol verhalen in samenwerking met het Joods Historisch Museum. De tentoonstelling maakt deel uit van een reeks tentoonstellingen van De Nieuwe Kerk over wereldreligies in cultuurhistorisch perspectief. Waar het Joods Historisch Museum zich met name richt op de joodse cultuur, religie en geschiedenis in Nederland, stelt De Nieuwe Kerk met deze tentoonstelling vooral de mondiale diversiteit centraal, met het gebouw als spirituele plek.

Persconferentie
Op donderdag 15 december vindt een persconferentie plaats. Uw aanwezigheid wordt zeer op prijs gesteld. Aanmelden kan via De Nieuwe Kerk

Programma
11.00 uur: Persconferentie in de Eggertzaal
Welkom door: Paul Mosterd, hoofd afdeling Communicatie, Educatie en Marketing. Toespraken door: Cathelijne Broers, directeur De Nieuwe Kerk, Edward van Voolen, gastconservator tentoonstelling (conservator Joods Historisch Museum), Marlies Kleiterp, hoofd afdeling Tentoonstellingen De Nieuwe Kerk 11:45 uur: Bezoek tentoonstelling Jodendom. Een wereld vol verhalen en bekijken AVRO documentaire 12:30 uur: Lunch in het middenschip van De Nieuwe Kerk 13.30 uur: Einde persconferentie

Locatie
De Nieuwe Kerk
Dam, Amsterdam

Noot voor redactie (