Regiebureau Natura 2000 neemt afscheid met een vooruitblik naar 2030


Driebergen, 20111215 -- Op 13-12-11 heeft de slotmanifestatie ‘Natura 2000, een kwart eeuw later’ van het Regiebureau Natura 2000 plaatsgevonden. Hoewel het Regiebureau eind van het jaar ophoudt te bestaan, gaat het werken aan het Natura 2000-netwerk door. In plaats van terug te blikken op de afgelopen periode, wilde het Regiebureau juist vooruit kijken naar waar we uit kunnen en willen komen met en door Natura 2000.

Natura 2000 in 2030

Tijdens de slotmanifestatie gaven drie gastsprekers hun visie op natuur en Natura 2000 in 2030. Deltacommissaris drs. Wim Kuijken deed dit vanuit het oogpunt van natuur en veiligheid, drs. Tom Bade (directeur Tripple E) is ingegaan op de verbinding van natuur met economie en schrijfster en filosofe dr. Joke Hermsen sprak over het begrip tijd in relatie tot natuur.

Uitslag prijsvraag Jong NATUURtalent gezocht

Tevens heeft tijdens deze manifestatie de finale plaatsgevonden van de in september van dit jaar door het Regiebureau Natura 2000 uitgeschreven prijsvraag Jong NATUURtalent gezocht met de centrale vraag: Hoe wil je dat de natuur er in 2030 voorstaat en hoe komen we daar?

De derde prijs is gegaan naar Ilse van Rijsingen. Zij gaat uit van De Kracht van Verweving, waarbij het landschap wordt benaderd als geheel, waardoor een aantrekkelijk landschap ontstaat waarin de functies ontspanning, beleving, biodiversiteit, gezond voedsel en veiligheid verweven zijn.

De tweede prijs ging naar Robert Jongerius en Marijn Struik voor Green Framework, een voorstel om natuur te koppelen aan het netwerk van snelwegen, spoorwegen en hoogspanningsmasten. In hun visie is het niemandsland langs en onder deze lijnen omgevormd tot aantrekkelijke, toegankelijke zones met natuur. Bus-, trein- en tankstations worden groene overstap- en ontmoetingspunten.

Judith Westveer ontving de eerste prijs voor haar visie om het imagoprobleem van de natuur en Natura 2000 bij de kern aan te pakken. Hiervoor heeft zij een campagne ‘samen leven met de natuur’ uitgewerkt om bewustwording en daarmee het draagvlak voor natuur te vergroten. “Als we in 2030 nog over natuur willen praten, moet bij iedereen zo snel mogelijk het besef komen dat de mens niet zonder natuur kan. Daarna kunnen we het over de invulling van natuurgebieden gaan hebben. De Europese burger leeft in 2030 in een natuurlijke en gezonde omgeving en is daarmee de grote winnaar.”

Afscheid Regiebureau

De heer Bruinsma, directeur van het Regiebureau Natura 2000, memoreerde in zijn afscheidsrede dat Natura 2000 veel ingewikkelder is, dan het zich op het eerste gezicht laat aanzien. In haar 3 ½ jarig bestaan heeft het Regiebureau in samenwerking met de bevoegde gezagen en de in het Platform Maatschappelijke Organisaties vertegenwoordigde belangenorganisaties, gewerkt aan het oplossen van knelpunten en veel kennis samengebracht om het beheerplanproces vooruit te helpen. Deze kennisproducten zijn terug te vinden op de website www.natura2000.nl.

De taken van het Regiebureau worden overgenomen door de bevoegde gezagen: de twaalf provincies en drie ministeries (Economische Zaken, Landbouw & Innovatie, Defensie en Infrastructuur & Milieu).

Boek: Natura 2000, een fascinerend dossier

Ter gelegenheid van het afscheid heeft het Regiebureau Natura 200 een boek samengesteld: Natura 2000, een fascinerend dossier. Hieraan hebben alle partners bijgedragen. Dit boek geeft een goed beeld van het hoe en waarom van Natura 2000. Een digitale versie van Natura 2000, een fascinerend dossier is via de website www.natura2000.nl te downloaden en rond 20 december zal hier ook een uitgebreid verslag van de slotmanifestatie, inclusief videobeelden, te vinden zijn.