MKB-Nederland


15 december 2011
Bedrijfsleven zet zich in voor biodiversiteit

Ondernemers, milieuorganisaties en overheid gaan samenwerken voor een duurzamere economie. Zij gaan dat doen in het deze week gelanceerde Platform Biodiversiteit, Ecosystemen en Economie. `Er ligt een belangrijke rol voor overheid, maatschappelijk organisaties en ondernemers om dit gezamenlijk op te pakken', aldus de participerende bedrijven.

Het platform gaat de aanbevelingen uitwerken van de Taskforce Biodiversiteit en Natuurlijke Hulpbronnen. Deze week bood de Taskforce het advies `Groene Groei' aan minister Verhagen van EL&I en staatssecretaris Atsma van Milieu. Hierin staat dat in 2020 het verlies aan biodiversiteit in Nederland gestopt moet zijn en dat in 2030 de ecologische voetafdruk van de consument gehalveerd. `Groene Groei' pleit voor economische ontwikkeling gebaseerd op de draagkracht van de aarde. Volgens Hans Alders, voorzitter van de projectgroep, is er een belangrijke rol voor het bedrijfsleven weggelegd. 'Maar zonder een overheid die bereid is te investeren, te ondersteunen en desnoods te straffen, is de overstap naar groene groei niet mogelijk', aldus Alders.

Het platform Biodiversiteit, Ecosystemen en Economie is een uitgebreidere voortzetting van het Platform Biodiversiteit en Bedrijfsleven. Daarin waren MKB-Nederland, VNO-NCW en LTO-Nederland met milieuorganisaties actief. Dat onderschrijft het belang van vitale ecosystemen en biodiversiteit voor een duurzame economie en stelt tegelijk dat eerlijk ervaren concurrentievoorwaarden cruciaal zijn voor medewerking van veel bedrijven. Verder moeten de gevraagde inspanningen in redelijke verhouding staan tot de daarmee te bereiken doelen. Het platform pleit verder voor een zo mondiaal mogelijk aanpak.

> Groene deal tussen overheid, bedrijfsleven en milieu-organisaties
*