Gemeente Veenendaal


Gemeente, woningcorporaties en politie pakken hennepteelt aan

Gemeente Veenendaal, politie en de woningcorporaties Patrimonium, Veenendaalse Woningstichting en SIB Woonservice versterken hun succesvolle samenwerking in de aanpak van hennepkwekerijen. Zij ondertekenen hiervoor een convenant op donderdag 15 december 2011. Deze lokale overeenkomst vormt de laatste schakel in het borgen van de bestaande gemeentelijke aanpak van hennepkwekerijen.

In de regio Utrecht zijn veel hennepkwekerijen. Bewoners, huurders of eigenaren exploiteren dan een deel van bijvoorbeeld hun woning als hennepkwekerij. Dit is strafbaar en kan wateroverlast en brand veroorzaken. Het tast ook het woon- en leefklimaat aan van de omgeving. En het veiligheidsgevoel van omwonenden. Het exploiteren van hennepkwekerijen gaat vaak gepaard met andere strafbare feiten, zoals diefstal van elektriciteit, belastingontduiking en uitkeringsfraude.

Hennepkwekerij? Woning kwijt
Als een hennepkwekerij wordt aangetroffen zet de woningcorporatie een huurder uit zijn woning Bovendien kan een huurder zich voor een periode van drie jaar niet inschrijven bij Huiswaarts, het register van woningzoekenden. Dat betekent dat mensen de eerste drie jaar niet voor een andere woning in de regio in aanmerking komen.

Hoe herkent u een hennepkwekerij?
Mensen die vermoeden of weten dat in een pand hennep wordt gekweekt, kunnen dit melden bij de politie, de woningcorporatie of de gemeente. Die melding kan eventueel anoniem gedaan worden.

Signalen:

- afgeplakte ramen en/of continue gesloten gordijnen
- ramen die altijd gesloten zijn of op dezelfde stand staan
- warmteafstoot (opvallend warme muren, plafonds, vloeren), in de winter geen sneeuw op het dak

- licht altijd aan of uit op dezelfde tijdstippen
- stroomstoringen op veelal dezelfde tijdstippen
- verdachte personen, voertuigen op vreemde (vaak vaste) tijdstippen
- verdachte personen die sjouwen met vuilniszakken en overige materialen voor kwekerijen (lampen, grond, kweekbakken)
- afwezigheid van vaste bewoners

- stankoverlast (wietlucht)

- wateroverlast (lekkage, natte ramen, natte muren)
- zoemend geluid (ventilatoren)

- aantreffen hennepresten in klikoâs

Regionale aanpak
In Veenendaal werken de verschillende partijen al jaren met succes samen om de illegale hennepteelt aan te pakken. Met het tekenen van de lokale overeenkomst brengen de partijen de bestaande aanpak onder de werking van het Regionaal Hennepconvenant Regio Utrecht. Justitie en Politie Utrecht, de Belastingdienst Utrecht-Gooi, Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekering (UWV), de Sociale Verzekeringsbank en de energiemaatschappij Stedin Netbeheer BV en 29 gemeenten plaatsten al eerder hun handtekening. De partners werken samen vanuit hun bestaande taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden. Via een integrale aanpak ontmoedigen ze het telen en verwerken van hennep en zorgen ze voor een afschrikeffect. Ook ontstaat er meer zicht op de achterliggende criminaliteit van hennepteelt.