voedsel
Betere identificatie mogelijk van ziekmakende E.coli-stammen op voedsel
Nieuwsbericht Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit | 15 december
2011
Van de E. coli-bacterie (Escherichia coli) bestaan veel varianten. De
meeste varianten van deze bacterie zijn onschadelijk. De nu
gebruikelijke typering geeft niet altijd uitsluitsel of een stam
ziekteverwekkend is of niet. Het bureau Risicobeoordeling &
onderzoeksprogrammaring (BuRO) heeft laten onderzoeken welke E.
coli-typen in ernstige mate ziekteverwekkend kunnen zijn. Het
bedrijfsleven en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)
kunnen met behulp van deze informatie gerichte maatregelen nemen als
zo'n stam op een voedingsmiddel voorkomt.
Met deze typering is echter niet in alle gevallen te voorspellen of een
stam schadelijk is of ongevaarlijk. Dit hangt met name af van de vraag
of die stam de gifstof shigatoxine kan produceren. Volgens BuRO is dan
ook een andere optie maatregelen te nemen als de aangetroffen
E.coli-stam een shigatoxine gen bezit. Door nieuwe technieken kan het
shigatoxine-gen namelijk worden getraceerd. Omdat echter niet alle
E.coli-stammen met een shigatoxine-gen schadelijk zijn, kan met deze
aanpak soms tot maatregelen worden besloten bij producten die toch
veilig zijn.
Het advies van het BuRO over mogelijke maatregelen heeft een voorlopig
karakter. Momenteel wordt er veel onderzoek gedaan naar
ziekteverwekkende E. coli-stammen. De Europese autoriteit op het gebied
van voedselveiligheid (EFSA) buigt zich ook over dit probleem.
De NVWA zal binnenkort met het bedrijfsleven in gesprek gaan over het
BuRO-advies.
Achtergrond
De E.coli-bacterie is een normale bewoner van het maagdarmkanaal. Hij
hindert de groei van andere soorten bacteriën die wel ziekte kunnen
veroorzaken. Specifieke varianten van E. coli, zoals de EHEC
(enterohaemorhagische) en de STEC (shigatoxin), kunnen wèl ernstige
ziekte veroorzaken. Een nieuwe variant van de EHEC-bacterie O104:H4 is
in verband gebracht met de bijzonder ernstige uitbraak in Duitsland in
de lente van dit jaar.
Het bureau Risicobeoordeling & onderzoeksprogrammering van de NVWA
oordeelt en adviseert wetenschappelijk onderbouwd over mogelijke
bedreigingen van de voedsel- en productveiligheid, diergezondheid en
dierenwelzijn. De onafhankelijke uitoefening van deze opdracht is
geregeld in de Wet onafhankelijke risicobeoordeling Voedsel en Waren
Autoriteit die in 2006 door het parlement is aangenomen. Adviezen in
het kader van de wet worden uitgebracht aan de ministers van de
ministeries van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) en
Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
Meer informatie:
* Advies maatregelen bij aantreffen van EHEC stammen
* Dossier Escherichia coli (STEC / EHEC)
Consumenten en bedrijven kunnen bellen met 0800-0488.
Voedsel en Waren Autoriteit