Rijksvoorlichtingsdienst

Rode baretten overwinnen de John Frostbrug

Donderdag 15 december gaan bijna 200 militairen van de Luchtmobiele Brigade uit Schaarsbergen via een uitdagend touwparcours de John Frostbrug van zuid naar noord oversteken. De rode baretten van de Landmacht sluiten op deze spectaculaire manier een oefenweek af die deels begon in het Noord Limburgse Millsbeek en deels in het Overijsselse Hardenberg.

De John Frostbrug is de verkeersbrug over de Nederrijn bij Arnhem. De brug, bekend van de film een brug te ver, is vernoemd naar luitenant-kolonel John Frost. Het noordelijk deel van deze brug werd op 17 september 1944 tijdens Operation Market Garden bezet gehouden door ongeveer 600 man van het 2e para bataljon van de 1e Airborn Division. Vijf dagen lang wisten deze rode baretten onder leiding van luitenant-kolonel John Frost te voorkomen dat Duitse tanks de rivier konden oversteken. Dit maakte het mogelijk dat de Duitse verdediging in de Betuwe, het gebied tussen Arnhem en Nijmegen, niet versterkt kon worden. De geallieerde troepen konden zo de brug bij Nijmegen veroveren en oprukken tot halverwege de Betuwe. Helaas konden ze de Rijnbrug niet op tijd bereiken en moest John Frost, zwaargewond, zich met zijn mannen overgeven. Op 16 sept. 1978 werd deze brug naar hem genoemd om de mannen te eren die hier onder zijn leiding vochten.

De Luchtmobiele Brigade is een unieke eenheid van de Koninklijke Landmacht. Uniek omdat de militairen met de rode baret overal ter wereld binnen 20 dagen op kunnen treden in allerlei brandhaarden. Uniek door de zware opleiding die je moet volgen voor je de rode baret mag dragen. Uniek omdat de luchtmobiele eenheden compleet geïntegreerd met de helikopters van de Luchtmacht ingezet kunnen worden.

Noot voor redacties (