Ingezonden persbericht


Weg met de feiten! Het woord, de macht en de politiek

Voor politici is framing een belangrijk wapen in de strijd om aandacht, aanhang en macht. De SP zette zijn kiezers een bril op door hen 'hypotheekrenteaftrek' te laten zien als 'villasubsidie'. Iets soortgelijks deed de VVD toen zij het successierecht in navolging van de Amerikaanse Republikeinen 'sterftaks' begon te noemen. De PVV stelde voor om landgenoten die een hoofddoek dragen een 'kopvoddentaks' te laten betalen. Sociale en culturele activiteiten waar veel mensen zich sterk bij betrokken voelen, heten ineens 'linkse hobby's'. Het zijn stuk voor stuk gevallen van framing die aanslaan. Een debat over dit onderwerp, getiteld 'Weg met de feiten! Het woord, de macht en de politiek' van de Campus Den Haag, wordt donderdag 15 december om 12.30 uur gehouden.

Debat Centraal is een nieuwe debatreeks van de Faculteit Campus Den Haag van de Universiteit Leiden. Iedere 3e donderdag van de maand zal er een debat plaatsvinden waarbij politiek, wetenschap en beleid samenkomen. De debatten zijn toegankelijk voor studenten en medewerkers van de Universiteit Leiden, Haagse politici, bestuurders en beleidsmakers, en alle andere geĂŻnteresseerden.

Tijdens het debat aanstaande donderdag gaan verschillende deskundige en betrokken sprekers op framing in. Wanneer gaat framing over in wat wel 'fact free politics' heet? Als het werkelijk zo'n belangrijk machtsmiddel is geworden in de politieke arena, wordt de verleiding dan niet steeds groter om gebruik te maken van verdraaiingen en verdachtmakingen - of zelfs leugens en bedrog? Of een oneliner klopt, is dan niet langer interessant. Het enige wat telt, is of je er voldoende aandacht mee trekt.

Is er inderdaad steeds vaker sprake van politieke statements die losgezongen zijn van de feiten? Wordt het in de politiek gebruikelijker om de man in plaats van de bal te spelen? Maar ook: zijn populistische politieke partijen aan de uiterste flanken beter in framen dan grote middenpartijen? Wint snedigheid het in toenemende mate van een overtuigende ideologie?

Sprekers:
Kay van de Linde Spindoctor
Jouke de Vries Hoogleraar Bestuurskunde
Nynke de Zoeten Parlementair verslaggever

Gespreksleider
Will Tinnemans
Hij werkte als freelancer jaren voor onder andere de Volkskrant, NRC en de VPRO en is nu schrijver, eindredacteur en debatleider.



Ingezonden persbericht