Gemeente Dronten


Burgernet 15 december ook in Dronten van start

van start

Burgernet is in diverse Nederlandse gemeenten een succes. De gemeente Dronten gaat ook mee met Burgernet. Op 15 december aanstaande krijgen alle inwoners van de gemeente Dronten die nu SMS-alert ontvangen een bericht met het verzoek zich aan te melden bij Burgernet. Jij kan je ook aanmelden via www.burgernet.nl.

Wat is Burgernet?

Burgernet is een uniek samenwerkingsverband tussen inwoners , de gemeente Dronten en de politie Flevoland om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een telefonisch netwerk ( Burgernet) voor en van inwoners en medewerkers van bedrijven uit de gemeente. Naast gesproken berichten kunnen deelnemers ook berichten via SMS en/of e-mail ontvangen. Burgernet wordt ingezet bij dringende zaken (heterdaad), waarbij een duidelijk signalement beschikbaar is. Je kunt denken aan: diefstal of inbraak, doorrijden na een aanrijding, tasjesroof, geweld of vermiste personen. Burgernet kan ook als belangrijk communicatiemiddel door de overheid of de hulpverleningsdiensten worden ingezet. Bijvoorbeeld als zij inwoners willen informeren over grote ongelukken, onbeheersbare (natuur)branden of langdurige stroomstoringen.

Hoe werkt Burgernet?

De meldkamer van de politie ontvangt een melding waar de politie op af gaat. Bij een duidelijk signalement en indien noodzakelijk schakelt de meldkamer van de politie op hetzelfde moment Burgernet in. De centralist van de meldkamer stuurt een bericht aan alle Burgernetdeelnemers in het gebied van de melding. De deelnemers ontvangen deze oproep als ingesproken bericht op hun (mobiele) telefoon of als SMS.bericht. Ziet of hoort je als deelnemer iets, dan kunt je dit direct doorgeven via het gratis telefoonnummer 0800 0011. Dit nummer staat in verbinding met de politiemeldkamer Aan de hand van de gemelde informatie kan de politie het zoekgebied vergroten of verplaatsen. Na afloop ontvangen alle ingeschakelde deelnemers een bericht over de afloop van de actie.

Wat is het voordeel van Burgernet ten opzichte van SMS-Alert?


* Niet alleen SMS: Een groot voordeel van Burgernet is dat er niet per se een mobiele telefoon voor nodig is. De politie kan niet alleen tekstberichten sturen, maar ook een ingesproken bericht. Dat kan ook verzonden worden naar een vaste telefoon. Verder wordt ook e-mail gebruikt.

* Landelijk systeem: Een andere verbetering is dat Burgernet een landelijk systeem is voor alle politiekorpsen. Tot nu kon het gebeuren dat de politie een SMS-Alert uit wilde zetten in een gebied op de grens met een aangrenzend politiekorps, maar dat dat buurkorps niet het zelfde alerteringssysteem gebruikte en dat daar het bericht dus niet verspreid kon worden.

* Uitgebreidere berichtgeving: Daarnaast, een SMS-Alert bericht is beperkt tot 160 letters en leestekens. Bij Burgernet wordt vooral van het gesproken bericht gebruik gemaakt. We kunnen dus straks duidelijkere, uitgebreidere informatie verspreiden meteen na een incident over signalement, vluchtrichting, omschrijving voertuig, enzovoort. Nu hebben we bijna altijd meer informatie dan we in een SMS-Alert kunnen vatten. In zeer uitzonderlijke gevallen werden weleens 2 sms'jes meteen na elkaar verzonden, maar onder meer uit kostenoogpunt is dat verre van ideaal.

* Burgernet, niet alleen voor opsporingszaken: Burgernet zal overigens niet alleen voor opsporingszaken gebruikt worden, maar ook voor meer algemene berichten over veiligheid. Zo kan er bij een grote brand informatie over gevaarlijke stoffen verspreid worden.
* Snelheid acties: Op SMS-Alert kwam geregeld de kritiek dat berichten laat verspreid werden. Na een overval bijvoorbeeld kwam er pas na een uur een vraag om uit te zien naar verdachte personen. Het klopt dat het nu niet altijd lukt om een SMS-Alert heel erg snel de deur uit te doen. Het streven is er absoluut, maar soms duurt het langer. Dit komt simpelweg door overleg dat gevoerd moet worden over signalement, vluchtrichting en dergelijke. De hoop is wel dat het straks met Burgernet sneller zal gaan. Er zijn net wat minder schakels en je hoeft ook niet meer te passen en meten wat je in 160 tekens kwijt kunt. Dus bij haast zal vrijwel altijd voor spraak gekozen worden.

* Specificeren wanneer en waar je bereikbaar bent voor Burgernetacties: Het is ook mogelijk om je voor Burgernet tijdelijk af te melden. Voor wie bijvoorbeeld met vakantie gaat. Ook is het mogelijk twee verschillende locaties op te geven, bijvoorbeeld wanneer je overdag werk in de ene gemeente en 's avonds en in het weekend thuis bent, in een andere gemeente. Het kunnen specificeren wanneer en waar je beschikbaar bent voor Burgernetacties was met SMS-Alert niet mogelijk.

Hoe garandeert Burgernet de privacy de deelnemers?

Burgernet vindt de beveiliging van gegevens uitermate belangrijk en streeft dan ook naar de grootste zorgvuldigheid. Vanaf de start van Burgernet is een aantal maatregelen genomen om dit te realiseren:
* Alle persoonlijke gegevens die bij aanmelding of op andere pagina's van de website worden ingevuld worden via een beveiligde lijn verzonden naar de Burgernet website (u ziet dit doordat er een "slotje" onderaan pagina staat).

* De database waar alle persoonlijke gegevens in zijn opgeslagen bevinden zich in het beveiligde netwerk van de politie;
* Persoonlijke gegevens worden niet gedeeld met derden en alleen gebruikt door en voor Burgernet;

* Het Burgernet systeem is aangemeld bij het College ter Bescherming van Persoonsgegevens.

Werving Burgernetdeelnemer?

Op 15 december krijgen alle SMS-Alert deelnemers een SMS met daarin het bericht dat SMS-Alert stopt en dat in plaats daarvan Burgernet start. Deze deelnemers kunnen zich vervolgens aanmelden bij Burgernet via www.burgernet.nl. Wil je lid worden en heb je u nog geen SMS-Alert dan kun je je aanmelden bovenvermelde site.

Meer weten?

Wil je meer weten over Burgernet kijk dan op www.burgernet.nl.