Ingezonden persbericht


Internationaal vermaarde wetenschapper Fong:

"Jullie minister van Volksgezondheid heeft niet door wat ze aanricht met haar rookbeleid"

Den Haag, 14 december 2011 - "Elke dode door tabaksverslaving is niet alleen de verantwoordelijkheid van de tabaksindustrie, die hun dodelijk product blijft promoten, maar ook van elke politicus en de Nederlandse overheid die kiest om de andere kant op te kijken en dit toe te staan." Harde woorden in het gezaghebbend medisch tijdschrift The Lancet van een groep internationale wetenschappers. Deze maakt zich grote zorgen over het tabaksbeleid in Nederland. Twee van de ondertekenaars van de ingezonden brief, John Britton en Geoffrey Fong, lichtten vandaag op een perslunch van het Partnership Stop met Roken in Den Haag hun zorgen via een videoconference toe. "Onbegrijpelijk dat minister Schippers niet doorheeft wat ze aanricht met dit rookbeleid. Vasthouden hieraan zal leiden tot vele duizenden onnodige doden in Nederland", aldus Fong. De 'Lancet-brief' werd door Dr. Niels Chavannes, bestuurslid van het Partnership, overhandigd aan Renske Leijten, Tweede Kamerlid van de SP.

Nederland heeft in 2005 een internationaal verdrag getekend rond tabaksontmoediging (FCTC). "Het nu voorgestelde beleid, voldoet op geen enkel punt aan dit verdrag. De aanpak van rookverslaving wordt tot een minimum beperkt. Daardoor zal de Nederlandse gezondheidszorg de komende jaren extra worden belast door rookziekten, terwijl die zo eenvoudig waren te voorkomen", aldus Fong, professor aan University of Waterloo, Canada en projectleider van het International Tobacco Control Policy Evaluation Project dat wereldwijd de impact van tabaksontmoediging analyseert.

Tabaksontmoediging in Engeland wél hoog op de agenda In Engeland blijft, in tegenstelling tot Nederland, tabaksontmoediging wel hoog op de agenda staan. Professor John Britton, directeur van het UK Centre of Tobacco Control Studies (netwerk van 9 universiteiten in Groot-Brittannië): "Minister Schippers noemt tabaksontmoediging betuttelend. Het is de eigen verantwoordelijkheid van mensen of zij roken. In Engeland geven ze die eigen verantwoordelijkheid ook, maar handhaaft de regering stevig tabaksontmoedigingsbeleid, vanwege de bewezen positieve effecten op de gezondheid."

Kennis over schade door (mee)roken loopt ver achter Het uitgangspunt dat mensen een vrije keuze hebben in hun leefstijlkeuze is een mooi uitgangspunt. Maar om die keuze te kunnen maken, moeten mensen wel geïnformeerd zijn. Fong heeft ontdekt dat de kennis over de schade door roken en meeroken in Nederland ver achter loopt. Hij schrok daar zo van dat hij minister Schippers in een brief heeft geadviseerd om méér te investeren in voorlichting en in kennis. De minister reageerde hierop dat zij het probleem erkent, maar dat ze een andere visie heeft hoe daarmee om te gaan. Fong vond de reactie van de minister teleurstellend. "De maatregelen die ze voorstelt, hebben juist het tegengestelde effect om mensen te laten stoppen met roken. Dit heeft grote gevolgen voor de volksgezondheid."


Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht