Ingezonden persbericht


14 december 2011

NVB kiest genuanceerd standpunt hypotheekrenteaftrek

In het FD en Cobouw van vandaag (14 december 2011) staan op de voorpagina artikelen die, zeker als je op de 'koppen' afgaat, doen vermoeden dat NVB (Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers) ineens een ander standpunt heeft ingenomen met betrekking tot de hypotheekrenteaftrek. NVB is ten diepste nog steeds een warm voorstander van de hypotheekrenteaftrek, maar ziet met lede ogen aan dat er steeds weer onrust hierover ontstaat in de media. Dit zorgt voor zoveel onzekerheid bij de consument dat er zo langzamerhand een moment gekomen is dat een pleidooi voor het in stand houden meer schade berokkent aan de woningmarkt, dan een verantwoorde afbouw van de hypotheekrenteaftrek. Duidelijkheid moet dus de broodnodige rust op de woningmarkt herstellen en het vertrouwen terugbrengen.

Met name de afgelopen week is de discussie over de hypotheekrenteaftrek weer in alle hevigheid losgebarsten, omdat Nederland zich officieel in een recessie heeft gestort en het kabinet heeft aangegeven niet uit te sluiten dat er nog verder bezuinigd dient te gaan worden. Prominenten uit CDA en VVD hebben zich in dit kader openlijk uitgelaten over het verminderen van de hypotheekrenteaftrek. Doordat het onderwerp nu dus toch weer op de politieke agenda lijkt te komen is NVB gevraagd naar haar standpunt in deze. Daarbij is aangegeven dat als er dan toch gemorreld gaat worden, het kabinet beter duidelijkheid kan bieden en besluiten dat de hypotheekrenteaftrek in 30 jaar tijd (dus jaarlijks in kleine deeltjes) zal worden afgebouwd. Al in 2006 heeft NVB studie laten verrichten naar een dergelijke afbouw in 30 jaar op basis van een forfaitair annuïteitenstelsel. Dit voltrekt zich uiterst geleidelijk en zal de woningmarkt nauwelijks schade berokkenen. Het laten voortduren van onzekerheid op dit punt, zal de consument eerder een afwachtende houding brengen, waar we al veel te lang mee te maken hebben.

Een tweede punt wat niet onderschat moet worden is de malaise waar de bankensector zich momenteel in bevindt. Vanwege aangescherpte gedragsregels (Basel III e.d.) is er een schrijnend gebrek aan 'funding' ontstaan, waardoor banken helemaal niet meer in staat zijn om leningen (en dus ook hypotheken) te verstrekken. Dit neemt steeds ergere vormen aan, getuige het terugtrekken van de banken BNP-Paribas en SNS Reaal uit de Nederlandse hypotheekmarkt. Als deze situatie zich zo doorzet, kunnen consumenten straks simpelweg geen hypotheek meer krijgen van de banken, en wordt feitelijk de 'adem afgesneden' van de bouwsector. Een manier om de banken te helpen uit deze benarde positie te komen is dat er meer wordt afgelost. Zeker in Nederland wordt er weinig afgelost op hypotheken, waardoor ook de jaarlijkse kosten voor de hypotheekrenteaftrek zo snel zijn opgelopen. Door in 30 jaar de hypotheekrenteaftrek langzaam (annuïtair) af te bouwen wordt het aflossen gestimuleerd, waardoor er tegelij kertijd ook wat gedaan wordt aan het 'funding'-probleem van de banken. De overheid zou hiernaast het aflossen ook fiscaal moeten gaan stimuleren.

Zo beschouwd maant de huidige crisis ons om de geliefkoosde hypotheekrenteaftrek op een verantwoorde manier af te bouwen. De consument krijgt daardoor eindelijk de lang gehoopte duidelijkheid, en de banken zien hun 'funding' weer verstevigen. Beide zaken zijn hard nodig voor het gezond maken van de woningmarkt.

Noot voor de redactie (