Hiv-positieve verpleegsters pragmatischer en flexibeler in zorg voor patiënten
Promotie Antropologie
woensdag 14 december, 10.00 uur
Margaret Kyakuwa onderzocht de rol van hiv-positieve verpleegsters in twee behandelcentra voor hiv/aids in Uganda. Ze bekeek wat er gebeurt met de identiteit van de verpleegsters wanneer hun persoonlijke leven en sociale omgeving verandert als gevolg van de aidsepidemie en behandeling met antiretrovirale therapie (ART). Ook onderzocht Kyakuwa hoe de ziekte de zorgrelaties van de verpleegsters beïnvloedt. Uit haar onderzoek blijkt dat verpleegsters die werkzaam zijn in de publieke kliniek vaak kiezen voor een leven van geheimzinnigheid en verschuiling. Kyakuwa concludeert daarnaast dat hiv-positieve verpleegsters betere zorgverleners zijn, door de toegevoegde waarde van hun persoonlijke ervaring. Zulke verpleegsters blijken pragmatischer en flexibeler te zijn. In plaats van zich strikt te houden aan medisch-ethische codes van objectiviteit en afstandelijkheid, hechten zij meer waarde aan relaties die gebaseerd zijn op vertrouwen, onderlinge afhankelijkheid, creativiteit en samenwer
king. Dit moeten de verpleegsters zien te bereiken binnen beperkte kaders, wat een constante herziening van keuzes vereist.
Mw. M. Kyakuwa: Going the Extra Mile. An Ethnography of Care-giving and Care Designing Among Nurses in Uganda. Promotor is mw. prof. dr. A.P. Hardon.
Locatie: Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, Amsterdam.
Universiteit van Amsterdam