Gemeente Doetinchem

Doetinchem start onderzoek: werkt het armoedebeleid?

Persbericht, 14 december 2011

De gemeente Doetinchem besteedt veel aandacht aan het ondersteunen van mensen die van een minimaal inkomen moeten rondkomen. Ook in deze tijd van bezuinigen probeert de gemeente deze mensen zoveel mogelijk te ontzien. Maar helpt de ondersteuning wel? Voor het antwoord start de gemeente begin 2012 een onderzoek.

Het armoedebeleid van de gemeente bestaat uit verschillende regelingen, die ervoor zorgen dat inwoners kunnen meedoen aan de samenleving. Een voorbeeld is de Meedoenregeling. Hiermee kunnen gezinnen met kinderen meedoen aan allerlei activiteiten. Zoals lid worden van een (sport)vereniging. Deze Meedoenregeling is bedoeld om te voorkomen dat met name kinderen `buiten de boot vallen'. Maar helpt de geboden ondersteuning wel? En wat zijn de gevolgen van de verschillende bezuinigingen die op ons af komen? Daar wil de gemeente Doetinchem in 2012 achter komen. En vooral ook: hoe gaan mensen zelf met de ondersteuning en de veranderingen om?

Deelnemers gezocht

Voor het onderzoek zoekt de gemeente gezinnen en alleenstaanden (huishoudens) die in 2012 bereid zijn om mee te doen. Het onderzoek gebeurt op twee manieren. Een groot deel van de deelnemers vult een vragenlijst in. Een kleinere groep wordt geïnterviewd, om zo ook `het gezicht' achter de cijfers in beeld te krijgen.

Voor wat, hoort wat

Deelnemers die besluiten interview-respondent te zijn, beloont de gemeente met een tegemoetkoming van maximaal 400 euro. Deze tegemoetkoming kan bijvoorbeeld een voorziening of cadeau naar keuze zijn.

Aanmelden

Aanmelden kan bij de Wmo-winkel, tel. (0314) 377 377. U kunt vragen naar de heer Poelhuis of de heer Lay. Zij beantwoorden ook eventuele vragen. Het onderzoek gaat begin 2012 van start.