CDA


Nieuws
Provincie blijft vrijwilligers in Gelderland ondersteunen woensdag 14 december 2011

PersberichtÂ

Provinciale Staten hebben op 14 december de structurele subsidies vastgesteld voor de organisaties die werkzaam zijn in het â sociale veldâ van Gelderland.

Ondersteuning van vrijwilligers is speerpunt in dit beleid.

Het CDA heeft de ondersteuning van het vrijwilligers werk bij de herijking van de rol van de Provincie steeds centraal gesteld. De vrijwilliger is de spil waar leefbaarheid en sociale cohesie om draait. De organisaties die daar met name op inspelen zijn bij het toekennen van de subsidies ontzien, zij behouden 90% van hun subsidie. Het CDA is hier blij mee, omdat daarmee de ondersteuning door achterban organisaties van en door vrijwilligers is geborgd.Â

Ondersteuningsinstellingen ( Spectrum, Elan en Zorgbelang) die het sociaal beleid van de Provincie uitvoeren, krijgen door de nieuwe afspraken tussen Rijk, Provincies en Gemeenten een andere taak. Landelijk is met het Rijk, Provincies en Gemeenten de afspraak gemaakt dat het sociaal beleid bij de gemeenten hoort, dichtbij de mensen.

De Provincie heeft een ondersteunende taak voor de gemeenten en organisaties die de burgers van Gelderland bedienen.Â

Spectrum, Elan en Zorgbelang vormen zich om naar kleinere flexibele organisaties die snel op vragen en ontwikkelingen kunnen inspelen. Elan richt zich op Actief burgerschap en gemeenschapszin. Spectrum richt zich op Jeugd en Zorgbelang richt zich op kwetsbare groepen en personen.

Op deze wijze wordt er invulling gegeven aan de nieuwe situatie, die op basis van de gemaakte afspraken tussen de overheden is ontstaan en blijft de ondersteuning aan vrijwilligers geborgd.

Herman Koster, CDA statenlid commissie AFW