Provincie Utrecht

Staten van Utrecht stemmen in met natuurakkoord

Maandag 12 december hebben Provinciale Staten van Utrecht ingestemd met het onderhandelingsakkoord decentralisatie natuur. Dit akkoord ligt deze maand bij alle provincies ter goedkeuring voor. In een hoofdelijke stemming stemden 33 statenleden voor en 14 statenleden tegen het voorliggende onderhandelingsakkoord met het Rijk.

In het akkoord zijn afspraken gemaakt over het decentraliseren van de verantwoordelijkheid voor natuur aan de provincies en daarbij behorende financiën. Het Rijk bezuinigt fors op het budget voor natuur. Het Rijksgeld, dat aangevuld wordt met provinciaal geld is, volgens Gedeputeerde Staten, voldoende om de Utrechtse natuurambities uit het Akkoord van Utrecht te realiseren. Dit gegeven en met name de decentralisatie, waren voor een meerderheid van Provinciale Staten reden om in te stemmen met het onderhandelingsakkoord.

Meerderheid

Provinciale Staten spraken uitgebreid over het onderhandelingsakkoord. Tijdens een levendig debat werd duidelijk dat niet alle neuzen dezelfde kant opstonden. Een grote meerderheid staat positief tegenover het overhevelen van de verantwoordelijkheden aan de provincies zoals die in het akkoord beschreven staan. In de ogen van het CDA en de VVD is het akkoord evenwichtig en het hoogst haalbare gezien de omstandigheden. De ChristenUnie en de SGP sloten zich daarbij aan en vinden de risico's van het niet steunen van het akkoord te groot. D66 gaf aan dat het niet als een akkoord voelt, maar als een opdracht. De partij gaf aan deze opdracht wel aan te willen en aan te durven. De PVV vindt dat de regie naar de provincies moet en sprak om die reden haar steun uit. GroenLinks waarschuwde dat verwaarlozing van de natuur in de toekomst veel geld gaat kosten en wijst het Kabinetsbeleid om die reden af. De partij worstelde met het besluit, omdat ze tegen het landelijk beleid is, maar stemde in, met uitzondering van één van de fractieleden, omdat er geen beter alternatief is. Met name de PvdA, de SP, de PvdD en 50PLUS spraken zich scherp uit tegen het akkoord. Zij noemden de gevolgen voor de natuur desastreus en riepen de Staten op om namens Utrecht een signaal af te geven aan Den Haag door tegen het onderhandelingsakkoord te stemmen.

Motie

Alle fracties waren van mening dat de middelen die met het akkoord gemoeid zijn, onvoldoende zijn. Door middel van een motie, die werd ingediend door de ChristenUnie, spraken Provinciale Staten hun grote zorgen uit over het tekort aan Rijksmiddelen, dat beschikbaar wordt gesteld om aan de verplichtingen en doelstellingen in het natuurbeleid te kunnen voldoen. Het gaat dan niet alleen om verwerving van natuur, maar ook om de inrichting en het beheer ervan. Alle partijen, met uitzondering van de PVV, steunden de motie.

Naleving

Gedeputeerde Krol gaf in een memo aan met Staatssecretaris Bleker te hebben gesproken over de consequenties van het instemmen. Krol liet in dit memo weten dat de staatssecretaris verzekerd heeft dat de provincies die instemmen met het voorliggende onderhandelingsakkoord kunnen rekenen op het naleven van de in het akkoord gemaakte afspraken. Oftewel, als Utrecht instemt met het onderhandelingsakkoord, dan komt het Rijk haar afspraken ten aanzien van financiering en decentralisatie na.