Wageningen Universiteit en Researchcentrum
geen welvaartswaarde in een kosten-batenanalyse

Natuurpunten meten geen welvaartswaarde in een kosten-batenanalyse

Natuurpunten zijn tot op zekere hoogte behulpzaam voor besluitvormers omdat ze inzicht geven in de verandering in biodiversiteit. Natuurpunten geven echter geen inzicht in de voorkeuren van de maatschappij.

Doordat de natuurpuntenmethodiek de kwantiteit én de kwaliteit van natuur meet, is deze methodiek geschikt om de fysieke effecten van een verandering in natuur meetbaar te maken. Natuurpunten geven echter geen inzicht in de welvaartsverandering omdat er geen link is met de waarde die de mens hecht aan de verandering. Dat blijkt uit de nota âVoor- en nadelen van het gebruik van natuurpunten bij het bepalen en monetariseren van natuureffectenâ van het LEI, onderdeel van Wageningen UR.

Discussies Het LEI schreef het rapport in opdracht van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I). Het ministerie wilde een overzicht van de voor- en nadelen van gebruik van de natuurpuntenmethodiek in de MKBA. Dit overzicht zal gebruikt worden bij discussies met verschillende instanties. Het overzicht moet helpen bij de beoordeling of, en zo ja onder welke voorwaarden, het natuurpuntensysteem kansrijk is.

MKBA Vaak wordt bij de aanleg van een weg of een woonwijk een maatschappelijke kosten-batenanalyse (MKBA) gemaakt. Daarin wordt ânatuurâ vaak als pro-memoriepost meegenomen. Dit komt ofwel doordat de onderzoeker vindt dat natuur niet gewaardeerd kan worden, ofwel doordat veel kosten gemaakt moeten worden om de waarde van natuur in geld uit te drukken.